5 razloga opadanja kose i izlečenje

Poznato je da u proseku svakodnevno gubimo oko 100 dlaka. Iako nam se čini da je to mnogo, znamo da se uglavnom svaka dlaka regeneriše, što dodatno podstičemo i raznim preparatima za negu i brži rast kose.

Trajno ili povremeno opadanje kose

Za trajno opadanje kose je kriva genetika i na taj faktor ne možemo uticati nikako drugačije osim da upotrebimo savremene metode presađivanja folikula dlake. Ova pojava se uglavnom javlja kod muškaraca. Počinje sa sve većim zaliscima, a okončava se delimičnim ili potpunim gubitkom kose. Genetika diktira u kom dobu i kojim intenzitetom će se pojaviti ćelavost.

Razloga zbog kojih dolazi do povremenog opadanja kose, ima mnogo: Usled najmanjeg stresa, promene godišnjeg doba, korišćenja agresivnih ili neadekvatnih preparata za kosu, promena telesne težine, bolest ili loše ishrane. Ukoliko ustanovimo tačan razlog zbog kog gubimo kosu, pokušaćemo da pronađemo lek.

Neadekvatno hemijsko tretiranje kose

Žene žele da imaju savršenu kosu, pa neretko crnka ili brineta požele da budu „plavuše”. Upuštaju se u proces agresivnog tretiranja ne bi li dobile željenu boju. Blajhanje uz visokorpocentni hidrogen dovodi do plave boje, ali i potpunog uništenja vlasi. Posle takvog poduhvata kosa sporije raste, a oporavak traje godinama. Jedini lek je da se oštećeni deo ošiša, i nakon toga koristite prirodne preparate bez sulfata koji će hraniti vašu kosu. Preporučujemo kokosovo ili maslinovo ulje koji sadrže veliku količinu hranljivih materija.

Hormonalni poremećaj

Hormonski poremećaji koji su prouzrokovani trudnoćom, menopauzom ili drugim promenama mogu uticati na naglo opadanje kose. Tada nam preostaje da sačekamo ponovni balans hormona ili da lekovima, preporučenim od strane lekara, normalizujemo nivo hormona, a samim tim i kvalitet kose.

Stres

Jedan od neizbežnih faktora svakodnevnog života je stres, na koji i naša kosa reaguje negativno. Dodatni stres joj činimo i mi sami time što je vezujemo u rep, punđu, feniramo, peglamo… Potrudite se da svoj život obogatite pozitivnim i prijatnim stvarima. Oslobađajte se stresa kad god vam se za to pruži prilika i dozvolite vašoj kosi da diše.

Nepravilna ishrana

Svakom živom biću je neophodna zdrava i izbalansirana ishrana kako bi se pravilno razvijalo. To i naša kosa zahteva. Usled nedostatka vremena, često se hranimo „na brzaka” što se vremenom odražava na celokupno zdravlje. Nedostatak vitamina i proteina može biti razlog opadanja kose. Dodajte ishrani namirnice kao što su piletina, riba, mleko, jaja, orašasti plodovi, žitarice celog zrna kao i sezonsko voće i povrće. Kroz par nedelja njihovog konzumiranja, primetićete bolju strukturu vaše kose.

Napravite šampon protiv opadanja kose:

  • 750ml šampona od koprive
  • 100ml Pantenol-vodeni rastvor
  • 30ml kapi poprive
  • 30ml AD kapi
  • 50ml ricinusovog ulja

Možete dodati i 2 apmule vitamina B

Sjedinite sve sastojke i šampon je gotov. Pre upotrebe promućkati. Primenom ovog šampona kosa postaje jača, sjajnija, ima volumen, a što je najvažnije posle mesec dana korišćenja dobija gustinu i primećujemo nove mlade vlasi.

Svaki proces zahteva strpljenje i upornost. Promena životnih navika kao i preparata za negu, dovešće do sigurnih rezultata i sjajne kose. Povedimo računa o ovim faktorima koji štete, kao i potencijalnim lekovima i kosa će nam biti zahvalna.

Zorica Albulj

Pre svega majka i supruga. Netipična Vodolija. Vojvođanka u svakom smislu. Ljubitelj putovanja, kuvanja, filma i kreativne radionice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *