Transilvanija – dom grofa Drakule

Transilvanija je zasigurno jedna od najzanimljivijih destinacija za putovanje u Evropi. Najpoznatija po legendi o ni manje ni više nego grofu Drakuli, privlači turiste već decenijama. A kako i ne bi kad odiše misterijom i veličanstvenim zamkovima. Upravo zbog tih veličanstvenih zamkova Transilvanija je posećivana u tako velikom broju.

Zamak Peleš i zamak Bran čine srce i duh Transilvanije. U jednom zamku živeo je kralj, a u drugom Drakula.

Peleš karakteriše prepoznatljiv gotski stil. Nalazi se u Sinaji, a nekada je bio dom rumunskih monaha i kralja Karla prvog. Čitavo zdanje izgrađeno je od kamena,  mermera i drveta i u njemu se nalazi preko 160 soba. Pored soba u zamku se nalaze i kolekcije zlatnog i srebrnog posuđa. Zatim tu su kristalni lusteri, skulpture od slonovače, bogate kolekcije oružja… Peleš je objektivno lepši i raskošniji nego Bran , ali ljudi većinom u Transilvaniju dolaze kako bi posetili dom grofa Drakule.

Foto: Srbijadanas.com

Legenda o Drakuli

Ko je uopšte bio Vlad Cepeš? Legenda kaže da je on bio pripadnik tajnog društva pod imenom „Red zmaja”. Na grbu društva se nalazio zmaj sa raširenim krilima kao i krst. Vlad drugi vojvoda Vlaške primljen je u red 1431. godine zbog svojih zasluga u borbi protiv Osmanlija. Ulaskom u red dobija naziv Drakul, što u prevodu sa rumunskog znači zmaj. Međutim ova reč na lokalnom jeziku ima još jedno značenje a to je đavo. Priču o njegovoj žeđi za krvlju počeli su da šire po Transilvaniji saski trgovci tako da ona vremenom postaje legenda o grofu drakuli koji se hranio ljudskom krvlju.

Bran – Drakulin dvorac  

Bran odiše velom misterije. Nalazi se na vrhu 200 metara visokih stena i u narodu je poznat kao Drakulin dvorac, iz razloga što se spomije kao dom grofa Drakule u knjizi Brema Stokera. Zamak je danas muzej otvoren za turiste koji ih privlači svojom lepotom ali i mitskom povezanošću sa Drakulom .

Transilvaniju morate obavezno posetiti ako već niste i obići njene predivne pejzaže i znamenitosti. A ako se usudite, provedite noć u zamku grofa Drakule.

Vanja Popović

Tragač za istinom i tajnom. Radoznala i kreativna autorka…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *