Svetski dan prava deteta

Svetski dan prava deteta je međunarodni događaj, koji se obeležava svake godine 20. novembra, počevši od 1954. godine, a sve zhvaljujući Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kao podsetnik odgovornosti prema deci i njihovog položaja u društvu.

Najmlađi pripadnici društva odavno su prerasli, u odnosu na nas starije, situacije sa kojima se svakodnevno susreću, ali su njihova prava na neki način zanemarena. Bivaju neshvaćeni, neprihvaćeni, doživljavaju se kao teret. Odrastajući tako, prolaze kroz razne poteškoće koje dovode do posledica tj. trauma. Sve to je moguće prebroditi, ali zajedničkim snagama.

Dan posvećen deci širom sveta nastao je iz razloga da bi svako od nas, država, ali i druge institucije preuzele odgovornost i pomogle im da ostvare svoja prava.

Njihova prava su jednaka poput naših! Pružajući im ono što zaslužuju, odrastanje može postati najlepše doba. Detinjstvo koje će pamtiti i pomoći da iz njega izađu kao dobri i obrazovani ljudi. Stanimo na put zlostavljanju, zanemarivanju i svim drugim poteškoćama sa kojima se deca danas susreću. Budimo odgovorni i omogućimo im život kakav zaslužuju.

Pomozimo ovim nežnim bićima da plove mirnim morem, bez oluja. Koračajmo zajedno davajući im bezbedno mesto za odrastanje. Ne stavljajmo više njihove potrebe, prava i živote na stranu. Suočimo se sa svim problemima zajedno i podarimo im osmeh na licu. Njihov osmeh će se zadržati ukoliko smo mi tu za njih, da ih bodrimo i pomažemo im. 

Osvrnimo se danas na bezbroj dece koja su u teškom položaju. Pokažimo im da nisu sama i da smo tu za njih. Budimo solidarni, borimo se i izborimo da svako dete na ovom svetu poraste u najlepšeg leptira.

Biljana Ilić

Kreativna osoba koja voli da piše, istražuje i prati svoje snove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *