Šta se kuva u Aziji?

Azijski način ishrane je veoma rasprostranjen u svetu, što potvrđuje veliki broj autohtonih i specifičnih gastronomija podvedenih pod ovu vrstu ishrane. Laki, najčešće brzo pripremljeni obroci, puni raznih vrsta povrća, začina i neizostavnog pirinča, osnovna su obeležja azijske kuhinje.

Kod mnogih naroda pirinač služi i za pripremu kolača i drugih slatkiša, a određenim procesima dobijaju se i alkoholni napici, poput rakije, piva i vina. Iako se čini laganim, ovaj način ishrane obezbeđuje sasvim dovoljnu količinu kalorija i hranljivih materija.

U uobičajenoj ishrani koriste se namirnice bogate biljnim vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, a koje su istovremeno siromašne masnoćama, naročito onim zasićenim. Meso, mleko i njihove prerađevine slabije su zastupljeni. Proteini i gvožđe unose se uglavnom jezgrastim plodovima, semenkama i mahunarkama, a značajne količine gvožđa unose se i lisnatim povrćem.

Pixabay.com

Bez obzira na to što azijski način ishrane nije opterećen kalorijama i što prekomerna telesna težina Azijata nije toliko česta pojava, redovna fizička aktivnost stanovništa može se smatrati navikom. Svakodnevna vožnja bicikla i pešačenje odličan su način potrošnje unete energije. Ove navike takođe doprinose vitalnosti stanovništva i kroz smanjenje rizika za obolevanje od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Osnovna načela azijskog načina ishrane i življenja uopšte su:

  • umereni i laki obroci koji obezbeđuju dobro varenje,
  • manja stopa obolevanja od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa,
  • dobar način za borbu protiv gojaznosti,
  • jednostavan način pripreme,
  • ishrana bogata hranljivim materijama zbog obilnog unosa voća i povrća,
  • umerenost u jelu i piću, kao i postizanje opšte ravnoteže u organizmu.

Sake – iako se po procentnom sadržaju alkohola ne bi verovalo, sake je po načinu pripreme – vino. Dobija se procesom višefazne pripreme i fermetacije pirinčanog zrna. Postoji više desetina vrsta a konzumira se u hladnom i toplom stanju, kao egzotičan aperitiv, a često i ritualno piće. Zanimljivo je da je japanskim pilotima samoubicama – kamikazama, sake bio neizostavni deo oproštajnog rituala pred put.

Tofu nastaje zgrušavanjem proteina sojinog mleka koji se potom presuju. Po završenom procesu, dobijeni tofu izgledom stvarno podseća na beli sir. Ukus mu je nešto blaži praktično neutralan, tako da je pogodan za pripremu slanih i slatkih jela. Trenutno postoji preko 200.000 registrovanih proizvođača tofua.

Pixabay.com

Ukoliko bismo želeli da upražnjavamo azijski način ishrane lekari nutricionisti bi nam skrenuli pažnju na jednu bitnu stavku – Kalcijum.

Kako u azijskom načinu ishrane nisu zastupljeni mleko i mlečni proizvodi u značajnim količinama, može doći do deficita Kalcijuma u organizmu. Manjak ovog važnog minerala dovodi do osteoporoze, tj.slabljenja kostiju. Kako bi se nadoknadio unos Kalcijuma, moguće je koristiti ga u obliku suplemenata kao dodatak ishrani.

Pixabay.com

Osim što se najveći broj ljudi na planeti hrani na ovaj način, azijski način ishrane dospeo je u žižu interesovanja činjenicom da je među stanovništvom značajno niža stopa obolevanja od mnogih hroničnih bolesti, kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, čak i nekih vrsta malignih bolesti, nego što je slučaj na zapadnoj hemisferi. Na osnovu sprovedenih istraživanja, rezultati su pokazali da je za to u velikoj meri zaslužna ishrana bazirana na namirnicama biljnog porekla.

Danica Žunjanin

Mama četvrtaka. Škorpija i večiti romantik. Veruje u prinčeve i žabe. Konačno živi dugo sanjani san.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *