Ruža, lekovita kraljica cveća

Ruža, mnogima omiljeni cvet smatrana je jednim od najlepšeg cveća ali i simbolom večnosti. Upravo je ruža cvet koji se najradije poklanja i neguje u baštama. Neizostavna je na gotovo svim proslavama jer na najlepši mogući način može oplemeniti bilo koji prostor.

Već svi znamo da svaka boja simbolizuje nešto, tako recimo crvena ruža simbolizuje ljubav, strast, dok bela nevinost, žuta prijateljstvo, mada ima i onih koji veruju da simbolizuje ljubomoru.

Pored toga što lepo izgleda i još lepše miriše ruža se uzgaja i zbog svojih lekovitih dejstva. Njihovu lekovitu primenu iako malo ko da zna koristili su još stari Grci, ali i Tibetanski monasi. Ruža je bogata eteričnim uljima, mastima, limunskom kiselinom i mnogim drugim hranjivim mineralima i materijama te se odlično koristi kako u nezi kože, tako i u izlečenju mnogih bolesti, a pre svega depresije i nervnih oboljenja.

Foto: Pexels.com

Da bi imala najbolje dejstvo ruža koja se koristi za ovu primenu ne sme da se gaji uz pomoć veštačkog đubrišta niti tretirati pesticidima. Latice se beru pre nego što sasvim procveta, najbolje dok je još uvek pupoljak i pažljivo se operu. Suše se na tamnom i prozračnom mestu i to tako što se pažljivo poslažu. Da bi čak i do godinu dana zadržale svoje lekovito dejstvo najbolje je da se pakuju u tamne i dobro zatvorene staklene tegle ili druge posude.

Kao što smo već rekli ruža je veoma korisna kada se radi o nezi, odnosno higijeni, pa samim tim je i njena primena u kozmetici veoma velika. Od ružinih latica prave se tonici za čišćenje lica, ali i razne pomade, šamponi, parfemi i drugi kozmetički proizvodi. Ruža kao kozmetički proizvod umiruje kožu, posebno posle zapaljenja i infekcija.

Foto: Pexels.com

U nastavku možete pročitati šta sve može izlečiti ili pomoći pri lečenju ova prelepa i korisna biljka:

Reumatizam – Napravite toplu kupku od ružinih latica i obavezno dodajte ružinu vodu. Potopite noge u tu vodu bar pola sata posle napornog dana.

Kada je reč o prehladi, bronhitisu, upali pluća, nervozi i uznemirenosti najbolje je da pijete čaj od ružinih latica.

Čaj se pravi od sušenih ružinih latica. Jedna kašika sipa se u ključalu vodu, doda se med, malo limuna i pije se u malim gutljajima toplo, nikako skroz vrelo.

Osim čaja može se napraviti i sirup, ali i ulje koje je odlično u lečenju uhobolje.

Obloge od ruže odlično leče glavobolje, ali i dobre su kao pomoć u zarastanju rana. Ako imate menstrualne bolove najbolje je da kombinujete čaj od ruže sa toplom oblogom na stomaku. Svaka žena zna da kad dođu oni dani, ne samo da se mogu osetiti bolovi već i velika nervoza, pa ruža ubija dve muve jednim udarcom. Ono što takođe smiruje bolove je ružino vino.

Nisu latice jedine korisne kod ruže, takođe i listove možemo koristiti kao lek. Naime list od ruže koristi se za izlečenje gnojnih čireva, ali i kod problema sa očima, tako što se na oči stave sveže ubrani i dobro oprani listovi.

Dakle pored toga što prelepo miriše i još lepše izgleda, ruža, kraljica cveća , je i veoma zdrava i lekovita. Osim toga latice ruža imaju sladak ukus pa je i veoma korisna. Od nje može da se napravi ukusno slatko. A za sam kraj podelićemo sa vama recept za veoma zdrav sok.

Foto: Pexels.com
Sastojci koji su vam potrebni
  • latice ruža (nekalemljene, jako mirisne, ruže koje cvetaju krajem maja)
  • velike tegle
  • limuntus
  • šećer
  • voda

Priprema

Latice ruže odvojite od peteljki, stavite u tegle veličine 5 litara. Latice sipate tako da popune više od polovine tegle, gotovo do vrha. Dodajte dva limuntusa i nalijte vodom, latice će se podići na vrh. Teglu poklopite tanjirićem za kafu ili folijom. Nikako nemojte zatvarati teglu jer će se sok ukiseliti i ubuđati. Tegle ostavite da stoje na sunčanom mestu desetak dana, dok voda ne postane roze boje, a latice potpuno neizgube boju i budu sivkaste.

Dobijeni sok precedite i izmerite koliko ste tečnosti dobili. Koliko litara tečnosti toliko kilgorama šećera dodajete u tečnost. Sve izmešajte i ostavite na hladno mesto da se šećer potpuno istopi. Sok naspite u flaše i dobro zatvorite.

Dobili ste sirup od ruže. Po želji ga razblažite vodom i služite uz par kriški limuna i par kockica leda. Ovako spremljen može stajati na hladnom i mračnom mestu odnosno u frižderu nekoliko meseci.

Suza Milošević

Živim u Kragujevcu. Organizacija proslava i događaja, kao i dekoracije su moj posao iz snova. Volim roze, volim da se smejem bez nekog posebnog razloga. Volim knjige bez kojih ne bih mogla da zamislim život.Pomalo tvrdoglava, pomalo luckasta idem ka svojim snovima. Odustajanje nije moja opcija, uvek koračam napred, makar glavom kroz zid. I svakoj situaciji, koliko god ona teška bila nađem nešto pozitivno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *