Pleme Turkana – misterija divljine

Na planeti Zemlji postoji veliki broj nepristupačnih mesta, do kojih je gotovo nemoguće stići.Takva mesta su sigurno utočište nekog plemena, koje čuva svoju tradiciju, preživljavajući u divljini. Jedno od njih nalazi se na 2 h vožnje udaljeno od glavnog grada Kenije, u srcu Ilemijskog trougla, a naseljava ga pleme Turkana.

Život ovog naroda u sušnoj kenijskoj oblasti, nimalo nije lak. Osnovni problem je snabdevanje vodom. Glavni kišni period u ovoj oblasti traje samo 2 meseca, od kraja marta do početka juna, dok se kratki periodi sa padavinama javljaju tek na jesen, tokom oktobra i novembra.

S obzirom da nivo vode raste i opada, nema je mnogo, te se ona isključivo koristi za piće, kako ljudi tako i životinja.

Ovo pleme štedeći vodu za piće, ličnu higijenu održava kupajući se mešavinom maslaca ili mastima životinjskog porekla sa nekom prirodnom bojom i mirisnim lišćem, što njihovu kožu dodatno štiti od insekata.

Mreza-mira.net

Za ishranu koriste ovčije, kozije i kravlje meso, a jedno od glavnih napitaka im je mleko pomešano sa malom količinom sveže izvađene krvi živih životinja.

Kuće gde žive sagrađene su od blata, grana, tkanine i kravlje balege. Okružene su ogradom napravljenom od žbunja i granja , a nalaze se daleko od asfaltiranih puteva i dalekovoda.

Pleme Turkana se pretežno bavi stočarstvom i za taj deo posla zadužen je muški deo populacije. Oni vode stoku na ispašu i pojilo, dok se ostatak bavi gradnjom privremenih domova i izradom nakita.

Mreza-mira.net

Nakit je zaštitni znak ovog plamena. Količina nakita koju neka osoba ima na sebi otkriva status osobe u plemenu, a žene koje ga ne nose su za muškarce nepoželjne i neprimamljive.

One žene koje ga nose, nose ga čak i kada spavaju. Skidaju ih jedino kada su u žalosti. Udate žene su prepoznatljive po metalnim ogrlicama koje nose oko vrata, dok starije žene imaju i minđušu na usni.

Muškarci takođe nose nakit, u vidu ručno rađenih minđuša, ali njihov poseban ukras čini nojevo perje, koje dobijaju kao nagradu kada učine neko veliko delo za svoje pleme.

Kod dečaka se u periodu odrastanja, kao test zrelosti, obavlja mali ritual. Da bi pokazao svoju zrelost i opravdao muškost, tokom ceremonije, dečak mora ubiti životinju iz jednog hica. Ako mu to pođe za rukom, starešine plemena raspore želudac životinje i njenim izmetom premažu njegovo telo, davajući mu na taj način blagoslov.

Mreza-mira.net

Muškarci ovog plemena stupaju u brak sa 20 godina i mogu imati čak i do 6 žena, sve u zavisnosti od imovine kojom raspolažu. Obavezno nose oružje, ne samo da bi odbranili stoku već i u slučaju sukoba sa drugim plemenima, koji su u ovoj regiji veoma česta pojava.

Nomadski pastiri na prvi pogled svakome će delovati čudnovato i zastrašujuće, ali su veoma gostoljubiv, druželjubiv i prijatan narod.

U misterioznoj divljini, na zemlji koja je prekrivena vulkanskim stenama, mestu na kom temperatura svakodnevno doseže i 45 stepeni celzijusa teče život ovih pastira.

Mesto na kojem žive kao i život koji vode, za većinu gotovo je nezamisliv, ali za pleme Turkana ovo je dom.

Sandra Baltić Kučanda

Više Škorpija nego Devica. Žena vrele krvi čudnog spoja Vojvodine, Cetinja i Banije. Žena koja hrabro prati glas srca i sledi svoje snove. Ljubitelj prirode, fotografije, muzike, filma, pisanja i svakog oblika kreativnosti u kojoj čovek može izraziti sebe. Žena koja voli i grli život davajući mu najbolje od sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *