Norveška – zemlja hiljadu fjordova

Na krajnjem severu Evrope, nalazi se jedna od najlepših država na planeti. Zemlja iz snova, Norveška. Država velike površine, naseljena sa 4,5 miliona stanovnika. Kolevka Vikinga, skijaških sportova, irvasa, prirodnih bogatstava i fjordova.

Pre više od milion godina, veliki lednici otapajući se putovali su prema moru odnoseći zarobljene stene i svojim delovanjem dubili kopno. Na taj način nastali su fjordovi široki do 1300 metara, okruženi strmim i visokim stenama koje dostižu visinu i do 800 metara.

„Zemlja hiljadu zaliva”, tako nazivaju Norvešku, jer je njena zapadna obala najstrmija i najrazuđenija. Na 28.000 kilometara obale ima čak 5.000 ostrva, od toga 1200 zaliva od kojih neki zalaze i do 100 kilometara u kopno. Golfska struja koja se širi severnim morem zagreva vodu i ublažava artičku hladnoću, te klimu čini blagom.

Na obalama Oslofjorda leži glavni grad Kraljevine Norveške, Oslo. Krase ga besprekorno uređeni parkovi, tvrđava, zamak Akerhus, mnogobrojne fontane i spomenici. Najviše se izdvajaju: park skulptura Vigeland, koji je delo čuvenog vajara Gustava Vigelanda, katedrala i Kraljev dvor.

Kraljevsku palatu u kojoj se nalazi rezidencija kraljevske porodice, čuva straža. Sa stražarima može popričati svaki turista i prolaznik. Poznato je da kralj lično, redovno izlazi među ljude i bez pratnje sam kupuje voće i povrće. Poslanici, ne retko u odelima, ali na biciklu, dolaze u skupštinu. U kraljevskom parku, oko dvora mogu uživati svi prolaznici, fotografisati se ili slikati sa štafelajem i kistovima.

Po drugom zalivu je još jedan grad dobio ime. Taj grad važi za „glavni grad” naftne industrije. To je Satavanger koji ima najveću luku u Stavangerfjordu.

Dva najpoznatija zaliva su Geirangefjord i Nerojfjord međusobno udaljeni 120 kilometara. Naleze se severoistočno od Bergena, jednim od najlepših gradova ove predivne države, koji poseduje fantastičnu riblju pijacu. Voda Geirangefjorda je slana zbog čega ne smrzava tokom dugih zimskih meseci. U mirnoj vodi ogleda se nebo, visoki planinski vrhovi i stenovite zidine.

Nerojfjord je najuži zaliv na svetu. Širok tek manje od 250 metara. Njegove strme planinske stene uzdižu se i do 1500 metara iznad vode. Za vreme zimskih meseci sunce nikad ne dopre do dna zaliva, zbog čega se mogu videti foke koje odmaraju na stenama kao i koze koje pasu na strmim planinskim padinama.

Ukoliko dobijete priliku da obiđete ovu zemlju prepustite se i uživajte u čarima. Priroda se baš potrudila da budete fascinirani Norveškom i njenim zalivima.

Zorica Albulj

Pre svega majka i supruga. Netipična Vodolija. Vojvođanka u svakom smislu. Ljubitelj putovanja, kuvanja, filma i kreativne radionice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *