Neobične vrste životinja

Našu planetu delimo sa milionima vrsta biljaka i životinja, raznovrsnom prirodom koja obogaćuje naš život. Svakog dana iz kruga istraživača dolaze informacije o otkriću novih biljnih i životinjskih vrsta. Predstavljamo vam neke neobične vrste životinja koje smatramo zanimljivim, a za koje možda niste čuli ili nećete imati prilike da ih vidite uživo.

Crvenousta riba šišmiš

Ova riba živi na ostrvu Galapagos na dnu mora na dubini od 30 metara i veoma je loš plivač pa se koristi grudnim perajima kako bi hodala po dnu. Prepoznatljiva je po jarko crvenim ustima, a veličine je do 20 cm.

Foto: Impulsportal.net

Šareni neonski puž

Ova vrsta morskog puža može se naći u tropskim vodama, može narasti do 120 mm u dužinu. Otpuštaju ljigavu sluz, punu toksina kako bi se odbranili ili uhvatili plen.

Panda mrav

Iako liči na mrava i crno bele  boje je kao panda ovaj insekt je zapravo osa. Ove ose su posebne po tome što nemaju krila. Neobični su po tome što imaju dosta dlaka koje su crno bele boje baš kao kod panda. Za razliku od pravog mrava, oni nemaju „radnike” i „kraljice”. Najsličniji su onim mravima koji su rasprostranjeni u Meksiku i Americi. Mravi pande su poznati po svojim bolnim ubodima.

Plavi zmaj

Ovo je vrsta malenog puža iz porodice Glaucidae. Plave je boje i naraste najviše 3cm ili 4cm, smatra se jednom od najlepših životinja. Živi u okeanima u umerenim i tropskim vodama. Većinu vremena provode okrenuti naopako tj na leđima jer su tada nevidljivi iz morskih dubina i iz zraka zbog plave boje. Na kopnu se sklupčaju u male loptice a ponovo rašire kada uđu u vodu. Plavi zmaj jede meduze i Portugalske lađice.

Foto: Medias.rs

Nizijski prugasti jež

Neobičan sisavac koji živi na Madagaskaru u Africi. Jedini je sisar koji koristi generisanje zvuka. Hrani se crvima i sitnim insektima. Ako se nađe u opasnosti on podiže bodljikava pera, ta pera zatim vibriraju generisajući zvuk i plašeći napadača.

Leptir kolibrić

Ovaj leptir se hrani cvećem i proizvodi sličan zvuk kao kolibri, mnogi ga smatraju kolibrijem ali kolibri je ptica a ovo leptir. Sposobnost mu je učenje i raspoznavanje boja. Žive u Evropi, srednjoj Aziji i severnoj Africi. Ova vrsta leptira aktivna je skoro ceo dan. Najčešće se mogu videti braonkasti primerci ali ponekad i plavi. Životni vek im je od 4 do 6 meseci, veličine su od prilike 40-45 mm.

Foto: Wikipedia.org

 Postoje vrste životinja koje nisu dovoljno poznate ljudima jer ih na svetu ima malo ili žive na čudnim mestima. Međutim to nije razlog da se o njima ne sazna nešto više, jer oni predstavljaju posebne vrste koje se od ostalih životinja razlikuju na dosta načina.

Vesna Petrović

Volim da istražujem i učim nove stvari. Volim životinje, prirodu, pozitivu i filmove.

2 Comments on “Neobične vrste životinja”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *