Milano, prestonica mode

Omiljena destinacija mnogih turista je Milano, drugi grad po veličini koji se nalazi u Italiji, odmah posle Rima. Nalazi se u regiji Lombardija, severnoj Italiji. U davnim vremenima bio je prestonica, a sada je sedište kulture, industrije, mode…

Severni biser Italije je jedan od najbogatiih gradova sa luksuznim kafićima, restoranima i klubovima. Svaki od tih lokala poseduje duh tradicije i domaćinsta ponosnih Italijana. Niko od njih ne pravi bolje pice, špagete, paste, a isto tako svako ko dođe mora otići u bar, jednu poslastičarnicu u Milanu i zadiviti svoja nepca preukusnim kolačima. Tek kada probate njihov sladoled možete reći da ste zaista okusili ovu ledenu poslasticu.

Naravno ako želite da zaista osetite i upoznate Milano morate posetiti atrakcije po kojima je poznat. Znamenitosti koje opisuju jednu istoriju, umetnost i arhitekturu su neprolazne. Za neke ste verovatno i čuli, ali svaka od njih ostaviće bogato iskustvo u vama.

Milanska katedrala poznata po svom značaju i promovisanju hrišćanske vere pripoveda o istoriji, ali i arhitektonskoj umetnosti. Ulaz je besplatan pa možete uživati u pogledu sa tornja i posmatrati statue koje se tu nalaze. Zgrada je sagrađena u stilu gotičke arhitekture, a pričaće vam o istoriji staroj šest vekova.

Foto: Pixabay.com

Zamak Sforca učiniće da se osećate kao da ste došli u sasvim novi svet bajki. Nekada je bio rezidencija vojvoda, a danas je simbol grada i muzej. U njemu su izložena razna umetnička dela, ali skulpturu koju morate videti je ona koju je napravio Mikelanđelo, njegovo poslednje delo. Bez obzira u kom godišnjem dobu posetite zamak, uživaćete u njemu.

Najlepše otpevane opere su italijanske, a o tome na svoj jedinstven način govori vam čuvena Milanska Skala. Nalazi se na istoimenom trgu. Ova ogromna zgrada koja može da primi više od 2000 gledalaca nalazi se na mestu nekadašnje crkve Santa Marija dela Skala po kojoj je i dobila ime. Ako želite da iskusite čar operskog pozorišta sezona počinje 7. decembra, na dan Svetog Ambrozija koji je zaštitnik Milana.

Ljubitelje umetnosti oduševiće i galerije koje se nalaze u Milanu. Jedna od najznačajnijih je galerija Brera, osnovana 1776. godine. U njoj su izložena dela velikih umetnika poput Karavađoa, Rafaela, Boćonija i drugih. U velikom formatu možete naći neka najzačajnija dela kao što su Venčanje Device, Poljubac, Govor Svetog Marka na trgu u Aleksandriji i u Egiptu, …

Foto: Pixabay.com

Ali ono po čemu je Milano najpoznatiji svakako je moda. Pored Njujorka, Pariza, Londona i Tokija i ovde se održava nedelja mode. Ako putujete zbog kupovine, onda je ovaj grad savršen izbor za vas. U ovom raju za šoping pronaćićete kreacije najpoznatijih kreatora. U ulicama Dela Spiga, Sant Andrea, Manconi… nalaze se prodavnice najboljih modnih brendova. Upravo ovde svoja sedišta imaju modni dizajneri Valentino, Guči, Versače, Prada, Armani, Dolče i Gabana, ali i mnogi dizajneri iz drugih zemalja ovde imaju svoje butike.

Koliko je moda važna, govori i činjenica da se tu nalazi i pravi trgovački centar Kvadrilatero dela moda u kojem se nalaze najprestižniji brendovi. Za ljubitelje mode poseta ove četvrti je prava avantura. Ne samo da ćete videti muškarce i žene obučene po najnovijim trendovima već i možete sresti poznate ličnosti i to ne samo iz Italije, već iz celog sveta. Ali ne brinite zbog ovoga, u Milanu može svako pronaći za sebe ono što mu se sviđa bez obzira na dubinu dzepa i to u svega nekoliko ulica.

Foto: Pinterst.com

Centar mode u Milanu je Montenapo, odnosno ulica Via Monte Napoleone u kojoj se nalaze butici svetskih dizajera. Modni kreatori upravo ovoj ulici posvećuju najveću pažnju, jer je ona predstavnica centra italijanske mode. Mnogi je smatraju najvažnijom modnom ulicom na svetu.

I u mnogim drugim ulicama naćićete marke poznatih brendova i kreatora, pa čak i sa velikim sniženjem. Međutim ako baš volite da pazarite za vas će poseban doživljaj biti na milanskim pazarima koji su zbog čestih rasprodaja veoma posećeni. Tu možete naći sve o čemu sanjate kada je reč o modi, ali budite spremni da čekate u dugim redovima.

Milano je prestonica mode, ali i fudbala, umetnosti, privrede… Ne možete otići tamo a ne probati i bar na kratko doživeti sve ono što vam nudi. Dok kupujete tašne Valentina Garavanija šarmatni Italijani učiniće da se osetite kao kod svoje kuće.

Predlažemo vam da posle obilaska znamenitosti i kupovine veče završite uz sir, pršutu, dimljeni losos i čašu dobrog vina dok posmatrate grad koji nikada ne spava. Biće to nezaboravni doživljaj i sigurni smo da ćete se zaljubiti u ovaj veličanstveni grad.

Suza Milošević

Živim u Kragujevcu. Organizacija proslava i događaja, kao i dekoracije su moj posao iz snova. Volim roze, volim da se smejem bez nekog posebnog razloga. Volim knjige bez kojih ne bih mogla da zamislim život.Pomalo tvrdoglava, pomalo luckasta idem ka svojim snovima. Odustajanje nije moja opcija, uvek koračam napred, makar glavom kroz zid. I svakoj situaciji, koliko god ona teška bila nađem nešto pozitivno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *