Međunarodni dan prijateljstva

Dan prijateljstva obeležava se 30. jula, svake godine širom sveta. Proglašen je 2011. godine od strane UN-a imajući na umu verziju da prijateljstvo među ljudima, zemaljama, kulturama i pojedincima može da stvori uslove mira i da sagradi mostove među zajednicama.

Dan prijateljstva ustanovljen je još davne 1919. godine, ali posle nekog vremena je nestao kao I njegov običaj slanja čestitki na ovaj dan prijateljima. Međutim, 1998. godine, Vini Pu, popularni lik iz dečijih priča izabran je za UN ambasadora prijateljstva sa snažnom porukom da su prijateljstva važne veze svakog čoveka. U aprilu 2011. godine zvanično je proglašen 30. jul kao Međunarodni dan prijateljstva, ali mnoge zemlje ipak su odlučile da ovaj poseban dan slave prve nedelje avgusta.

Dan prijateljstva treba slaviti svakog dana, ali neka to danas bude posebno. Pravog I iskrenog prijatelja je teško naći, koji će vas voleti sa svim vašim vrelinama I manama. Oni su tu kada nam treba neko da nas sasluša, podeli sa nama I srećne I tužne trenutke, naše rame za plakanje. Sa prijateljima nikada nismo sami.

Pixabay.com

Prijateljstvo treba negovati I čuvati. Prijatelji se međusobno se podržavaju , jednom su drugom oslonac. I zato ako imate takvu osobu pored sebe sa kojom koračate kroz život recite joj koliko vam znači..

Tim povodom donosimo vam najlepše citate o prijateljstvu…

,,Jedna ruža može da bude ceo vrt…jedan prijatelj ceo svet. ” –Leo Buscaglia

,,Ni jedno prijateljstvo nije slučajno.” – O.Henry, Heart of the West

,,Na svetu najteže je objasniti prijateljstvo. To nije nešto što se uči u školi. Ali, ako niste naučili smisao prijateljstva, stvarno niste naučili ništa. ” –Muhammad Ali

,,Prijatelj je onaj koji te poznaje kakav stvarno jes, shvata šta si prošao, prihvata šta si postao i još uvek ti dopušta da rasteš. ” –William Shakespeare

,,Pravi prijatelji su poput dijamanta – svetli, predivni, dragoceni i uvek u modi. ”-Nicole Richie

,,Jedini način da stekneš prijatelja je da budeš prijatelj. ”-Ralph Waldo Emerson

,, Prijatelj je neko ko ti daje potpunu slobodu da budeš ono što jesi. ”-Jim Morrison

,,Jezik prijateljstva nisu prosto reči, već značenje koje one nose. ” –Henry David Thoreau

,,Želeti da nekome budete prijatelj je lako, ali prijateljstvo je voće koje sporo sazreva. ” -Aristotel

Biljana Ilić

Kreativna osoba koja voli da piše, istražuje i prati svoje snove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *