Komičari za sva vremena

Komedija je omiljeni filmski žanr većini ljubitelja filmske umetnosti. Njen cilj je da zasmeje , opusti i razveseli publiku. Komedija se bavi smešnim ljudskim karakteristikama i usmerena je na ismejavanje mana i negativnih pojava.

Filmska komedija deli se u dve glavne kategorije: komedija led i komedija situacije. Ima i mnoge podvrste koje se javljaju u raznim filmskim žanrovima kao što su akciona komedija, romantična komedija, mjuzikl, parodija i drugi.

 Filmska komedija ne bi bila u celosti bez cele ekipe koja radi na filmu, od scenariste do kamermana. Ipak glumci su ti koji nam prikazuju komične situacije i zasmejavaju nas do suza kako tekstovima tako i svojom mimikom i postupcima. Komedija kao žanr na filmu prikazivana je od same pojave filmske umetnosti i mnogi glumci su nas zasmejavali, nažalost ne možemo pomenuti baš sve, ali potrudićemo se da pomenemo one najznačajnije:

Baster Kiton

Sigurno ste gledali bar neki film, ili ako niste, onda ste najverovatnije čuli za čoveka koji je umeo svakog da nasmeje, a sam se nikada nije smejao, pa, taj čovek je bio Baster Kiton. Rođen je 1895. godine u Kanzasu, bio je američki glumac i reditelj. Bio je jedan od najznačajnih komičara svog vremena. Svoje gegove gradio je na prividnoj ravnodušnosti. Glumeći sa roditeljima u vodviljskom pozorištu još kao mlad naučio je da nasmeje publiku svojim akrobatskim veštinama. Umro je 1966 godine u Kaliforniji.

Robin Vilijams

Malo je reći da je ovaj sjajan komičar donosio radost čitavim porodicama. Rođen 1951. godine u Čikagu bio je američki glumac i stendap komičar. Iako je u javnosti bio poznat uglavnom kao komičar imao je i veoma značajne uloge u nekim dramama Dobro jutro Vijetnam, Društvo mrtvih pesnika, Buđenje”.

Wikimedia.org

Njegove najznačajnije uloge su u porodičnim komedijama. Odrasli Petar Pan, Gospođa Daubtfajer, Popaj i mnogi drugi bili su likovi kojima je uneo život i pomoću kojih je zasmejavao generacije i generacije.

Na veliku žalost iza njegovog osmeha krila se velika tuga, 2014. godine zauvek nas je napustio dignuvši ruku na sebe.

Roan Atkinson

Samo ime Roan Atkinson možda nije svima poznat, ali kada vam kažemo Mister Bin, setićete se onog smotanog čoveka sa facama koje je slagao i terao nas na smeh do suza. Setićete se koliko ste se smejali gledaći njegove nesreće, iako u scenama skoro i da nije bilo teksta. Mister Bina maestralno je odglumio britanski komičar i scenarista Roan Atkison. Pored Mister Bina poznat je i po ulogama Crni Guja, Džoni Ingliš i mnogim drugim.

Zanimljiva činjenica vezana za Roana Atkinsona je ta da mu je kraljica Elizabeta Druga 2013. godine dodelila titulu viteza.

Džim Keri

Rođeni Kananđanin imao je veoma teško detinjstvo. Odrastao je u siromašnoj porodici umetnika kao četvrto i najmanje dete. Od srednjeg staleža često su prelazili u krajnje siromaštvo. Kao klinac Džim je bio veoma stidljiv i nesiguran u sebe, da bi to prikrio pravio je smešne grimase koje su ga kasnije proslavile i učinile jedinstvenim komičarem.

Wikimedia.org

Talenat za neverovatnu pokretljivost lica otkrio je još kao tinejdzer dok je ispred ogledala imitirao svoje idole. Neki od njegovih najpoznatijih filmova su Maska, Uvek reci Da, Svemogući Brus, Lažov lažov

Edi Marfi

Možda ne volite akcione komedije, ali Edi Marfija i njegov specifični smeh ne možete a da ne volite. Ovaj brilijantni američki komičar dobitnik je Zlatnog Globusa, a bio je i nominovan za Oskara. Glumio je u mnogim komedijama Policajac sa Beverli Hilsa, 48 sati”,„Zlatno dete, Princ otkriva Ameriku”,„Otkačeni profesor i u mnogim drugim, postajući na taj način jedan od najplaćenijih holivudskih glumaca.

Wikimedia.org

Poznat je i kao pozajmljivač glasa u crtanim filmovima. Svoj glas pozajmio je mnogim crtanim junacima među kojima su Pi Dzej i magarac u filmu Šrek, zmaj Mušu u Mulanu”.

Glumio je u više filmskih serijala nego bilo koji drugi holivudski glumac. Koliko je talentovan govori i to da je u nekim filmovima igrao višestruke uloge. Setite se samo filma Otkačeni profesor, tamo je igrao čitavu porodicu i muške i ženske uloge.

Njegov zaštitni znak je dubok i zarazni smeh, koji se može okarakterisati kao šašav.

Vupi Goldberg

Ova talentovana komičarka je druga crnkinja koja je dobila Oskara. Njeno pravo ime je Karin Elani Dzonson, ali ga menja u Vupi Goldberg kako bi naglasila svoje jevrejsko i katoličko poreklo i zbog toga jer je delovalo zanimljivo. Iako zbog disleksije nije završila školu pokazala je veliki talenat i umeće glumivši u mnogim kako filmovima i serijama tako i u pozorišnim predstavama.

Wikimedia.org

Njen najpoznatiji film Duh u kom glumi sa fenomenalnim Patrikom Svejzijem doneo joj je još jedan Globus i prvog Oskara.

Naravno moramo spomenuti i neke značajne komičare na našoj sceni.

Naše legende Mija Aleksić, Čkalja, Bora Todorović, Radmila Savićević, Dragomir Bojanić Gidra... svojom glumom mogli su da pariraju najpoznatijim holivudskim imenima. I sigurni smo, da su imali priliku osvojili bi Oskara svi do jednog.

Biti komičar je najteži zadatak za svakog glumca, publiku je lako rasplakati, ali je teško nasmejati. Ovi glumci su dokazali da to mogu bez obzira koliko teško vreme bilo. Zato, da bi ste lakše prebrodili krizu i stres, napravite sebi kokice i uživajte uz neku laganu komediju po vašem izboru

Suzana Milošević

Živim u Kragujevcu. Organizacija proslava i događaja, kao i dekoracije su moj posao iz snova. Volim roze, volim da se smejem bez nekog posebnog razloga. Volim knjige bez kojih ne bih mogla da zamislim život.Pomalo tvrdoglava, pomalo luckasta idem ka svojim snovima. Odustajanje nije moja opcija, uvek koračam napred, makar glavom kroz zid. I svakoj situaciji, koliko god ona teška bila nađem nešto pozitivno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *