Kanjon reke Vratne

Prirodno čudo istočne Srbije, nedaleko od Brze Palanke, kod istoimenog sela Vratna. Kanjon reke Vratne je jedan od najleših i najatraktivnijih kanjona, negotinskog kraja.

Reka Vratna je desna pritoka Dunava i čuvena je po prirodnim kamenim mostovima, zvanim prerasti, koji svojim izgledom podsećaju na vrata koja vode u druge svetove. Izvire na Velikom Grebenu i duga je 26 kilometara, a tokom leta ponire i izbija opet na površinu. U gornjem delu njenog toka nalazi se i manastir Vratna, kao i jedinstveno lovište muflona i jelena lopatara.

Wikimedia.org

Do čuvenih prerasta dolazi se obeleženom planinarskom stazom koja obilazi manastirsko imanje. Čuveni mostovi imaju različito poreklo. Prva dva su nastali kao ostaci nekadašnje pećine kroz koju je reka Vratna proticala, a treći je nastao njenim poniranjem.

Kanjon je bogat nestavarnim prizorima flore i faune. Na obalama ove reke pored muflona i jelena lopatara pronaćićete 57 vrsta ptica, 10 vrsta slepih miševa, 24 vrste drveća, 170 vrsta zeljastih biljaka, a mogu se videti i stepski tvorovi, jazavci, kune i druge životinje.

Wikimedia.org

U  kanjonu se planinarskom stazom, koja je jasno obeležena i koja vodi kroz gustu listopadnu šumu, stiže do vidikovca sa kojeg se prostire vidik na ceo kanjon, manstir i okoline vrhove.

Vekovima ovaj predivni kanjon pohodili su brojni monasi-isposnici, istraživači, biolozi, a danas to mesto najčešće posećuju lovci i planinari. Za ovaj kanjon, kao i čuvene mostove postoji verovanje da su bili središte vlaške magije, jer svojim izgledom podsećaju na portale koji povezuju ovozemaljski svet sa drugim dimenzijama.

Jedinstveni prirodni fenomen i spomenik prirode, jedan od možda najlepših u Evropi, koji svakako trebate posetiti i uvrstiti na listu svojih putovanja.

Sandra  Baltić Kučanda

Više Škorpija nego Devica. Žena vrele krvi čudnog spoja Vojvodine, Cetinja i Banije. Žena koja hrabro prati glas srca i sledi svoje snove. Ljubitelj prirode, fotografije, muzike, filma, pisanja i svakog oblika kreativnosti u kojoj čovek može izraziti sebe. Žena koja voli i grli život davajući mu najbolje od sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *