Kamena šuma – Prirodni fenomen Srbije

Čudo prirode za koje malo ko zna, jedan od malog broja takvih fenomena u svetu, a nalazi se skriveno u našoj lepoj Srbiji. Kamena šuma, smeštena je između manastira Žiče i Mataruške banje na brdu Lojanik. Udaljena je samo 5km od Kraljeva i zauzima površinu od 15 ha. Iako je još davnih sedamdesetih godina zaštićena od strane Skupštine grada Kraljeva, ostavljena je da propada, a njeno trenutno stanje je katastrofalno.

Okamenjeno drvo koje čini ovu šumu zaustavljeno je na polovini puta da postane drago kamenje, što ukazuje da je prostor na kome se nalazi možda pravo nalazište dragulja.

Foto: Zebra.rs

Naslage i ostaci kalcifikovanog drveta potiču još iz vremena paleolita, a ima i onih koji su stari i više od milion godina. Istraživanja stručnjaka kažu da je kamena šuma nastala prolaskom mineralnih voda kroz naslage vulkanskog pepela što je dovelo do toga da se nekada živi organizam pretvori u materiju tvrđu od kamena.

Kameno drvo je po svemu fascinantno, jako je i teško kao granit, a pritom sadrži sva svojstva najobičnijeg drveta. Na njemu se mogu videti godovi i središte same biljke i sve to okovano kamenom zauvek sačuvano u vremenu.

Priču o kvalitetu i tvrdoći ovog kamena potvrđuju i lokalni meštani koji su od ovog kamena pravili brus ( komad kamena kojim se oštri kosa). Kako tvrde, kosa koja se naoštri ovim kamenom može da kosi i pola dana bez dodatnog naoštravanja.

Ovakvih fenomena u svetu je svega trideset, a u Evropi samo pet. Na našu sreću jedan od njih krasi našu zemlju, a na našu veliku nesreću većina našeg stanovništva ni ne zna za njegovo postojanje.

Foto: Zebra.rs

Ko je za to kriv? Država, vlast, društvo… Svi smo podjednako krivi što smo dozvolili da ovakav prirodni fenomen postane zapušten i napušten i što njegov potencijal nije iskorišćen za dobrobit celokupnog društva.

Kamena šuma nema ni jednu oznaku, ni jedan putokaz pa čak ni jednu klupu. Umesto da postane velika turistička atrakcija, ona samuje i čeka neke bolje dane, neke bolje ljude koji će je postaviti na mesto koje zaslužuje.

Nevena Lilin

Rođena ’88 kao vodolija, jedinstvena i drugačija, a opet sasvim jednostavna i obična. Supruga i majka četvoro dece. Poštujem pravoslavlje, tradiciju i običaje. Volim prirodu, cveće i šlagere ’70 – ih. Pisanje je moja strast, a papir i olovka moji najbolji prijatelji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *