Istina o kraljevima i žandarima na kartama

Karte su omiljena društvena igra svim generacijama. Igrajući tablić, pasijans ili neku drugu igru, prijatelji vole da se okupe i na taj način zabave.

Veruje se da su prve karte u Evropu donete iz Azije, tačnije iz Kine, Indije ili Persije.  Ne zna se tačan period, ali postoje crkveni zapisi iz polovine XIV veka u kojima se zabranjuju jer su ih smatrali đavolskim.

Postoji nekoliko verzija karata, ipak najpoznatije su francuske iz XV veka sa 52 karte. Sastoje od simbola (karo, herc, pik i tref), brojeva od 2 do 10 i slova A, J, Q i K (1 ili 11, 12, 13 i 14). Slova J, Q i K predstavljaju kraljeve, žandare i dame. Međutim, pravu istinu o njima znaju samo retki.

Inspirisane su istorijskim događajima i predstavljaju epohu srednjovekovnog društva. Dok su crteži nastali po liku stvarnih vladara i plemića.

Foto: Pixabay.com
Kralj karo – Gaj Julije Cezar

Najuticajniji rimski vojskovođa rođen je 13. jula 100-te godine pre nove ere. Njegova politika i borbena taktika donele su pobedu u ratu protiv Pompeje i u uspostavljanju društvenog uređenja. Poticao je iz ugledne porodice. Njegov otac bio je ugledni član rimske aristokratije, a majka je opisana kao idealna žena koja dolazi iz familije senatora. Imao je dva brata i dve sestre. Pored toga što je ostao upamćen kao političar i vladar, takođe je bio i pisac.

Kralj pik – David

Izraelski kralj i naslednik Saula lik je iz biblijskih zapisa. Veruje se da je upravo on ujedinio 12 izraelskih plemena. Zapamćen je kao najpravedniji vladar, ali i muzičar i pesnik. Prema predanju za kralja ga je izabrao sam Bog i prema Novom zavetu Isus je njegov direktni potomak. Pored hrišćanske kulture veoma je važan i za jevrejsku i islamsku.

Najpoznatija mit o njemu je onaj u kom pomoću svoje praćke ubija diva Golijata. Na ovaj način izaziva gnev kod tadašnjeg kralja Saula koga nasleđuje.

Arheološki dokazi o njegovoj vlasti ne postoje, te se veruje da je idealizovan.

Kljaj tref – Aleksandar Makedonski

Poznat i kao Aleksandar Veliki, bio je kralj Antičke grčke Makedonije i najveći osvajač. Stvorio je carstvo koje se prostiralo od Grčke do Indije. Sve do šesnaeste godine mentor mu je bio čuveni Aristotel učeći ga filozofiji, politici, religiji i drugim naukama. Razvio mu je strast prema čitanju i obrazovanju.

Postoji više verzija o njegovoj smrti, ali pouzdano se zna da je imao svega 32. godine kada je nastradao. Aristotel je tada rekao da zemlja u kojoj će se sahraniti nikada neće biti osvajana.

Kralj herc – Karlo Veliki

Bio je franački kralj, zatim italijanski i na kraju franački car. Zajedno sa svojim bratom Karlomanom nasledio je oca Papina Malog. Vladao je na već uspostavljen način postajući papin zaštitnik. Svojim carstvom uspeo je da ujedini veći deo zapadne Evrope, nakon čega je prozvan „Ocem Evrope”.

Zanimljivo je da jedino na ovoj karti kralj nema brkove, te se veruje da predstavlja i francuskog kralja Šarla VI Ludog.

Tokom njegove vladavine trajao stogodišnji rat. Nasledio je oca Šarla V Mudrog, ali samo na prestolu, nije posedovao njegov temperament. Bio je neozbiljan i slab, što je doprinelo da već u dvadesetim godinama psihički oboli.

Foto: Pixabay.com
Žandar herc – Etijan de Vinjoles

O njegovom životu se ne zna mnogo. Upamćen je pod nadimkom La Ir. Bio je vitez i saborac Jovanke Orleanke i smatran je velikim herojem.

Žandar pik – Holgar Danski

Junak je iz danskih epskih pesama. Prema legendi sedam godina se borio protiv Karla Velikog koji mu je ubio sina. Tokom rata protiv Arapa uspostavljaju mir i zajedno kreću u boj. Postaje Karlov vitez, a otela ga je sestra kralja Artura Morgan la Fej.

Danci veruju da Holgar nije mrtav, već da spava dubokim snom u dvorcu Kronbergu, ali da će se probuditi ukoliko zemlji zapreti opasnost.

Žandar karo – Hektor

Trojanski princ i junak iz Homerovog epa Ilijada. Ljubimac je Boga Apolona i najznačajniji vojskovođa u desetogodišnjem trojanskom ratu. Porazio je Ahilovog prijatelja Patrokla nakon čega se sukobljava i sa samim Ahilom. U okršaju gubi, a na samrti moli svog ubicu da njegovo telo vrati u domovinu kako bi ga propisno sahranili.

Žandar tref- Juda Makavej i Lanselot

Juda Makavej bio je jevrejski sveštenik i najveći ratnik jevrejske istorije. Bio je veoma talentovani vojnik, svestan da poseduje selekuidske sposobnosti.

Lanselot je lik iz legende o kralju Arturu. Bio je jedan od vitezova okruglog stola i bliski pratilac samog kralja. Posedovao je neverovatnu sposobnost ratnika. Ljubav prema kraljici Ginevri učinio je od njega velikog Arturovog protivnika.

Što se tiče dama na kartama teže je otkriti jer nisu bile toliko poznate. Nije pouzdano utvrđeno koga predstavljaju, ali veruje se da se na njima nalaze Judit (biblijska ličnost), Izabel od Bavarske, Jovanka Orleanka, grčka boginja Atina, Rahila (biblijska proročica). Karta tref, predstavlja više ličnosti Arginu, Agnes Sorel i Junonu.

Suza Milošević

Živim u Kragujevcu. Organizacija proslava i događaja, kao i dekoracije su moj posao iz snova. Volim roze, volim da se smejem bez nekog posebnog razloga. Volim knjige bez kojih ne bih mogla da zamislim život.Pomalo tvrdoglava, pomalo luckasta idem ka svojim snovima. Odustajanje nije moja opcija, uvek koračam napred, makar glavom kroz zid. I svakoj situaciji, koliko god ona teška bila nađem nešto pozitivno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *