Ip Men- majstor borilačkih veština

Svaki idol i poznavalac dela i rada Brus Lija bar jednom je čuo za Ip Mena. Ovaj učitelj kineske borilačke veštine Ving Čun, pri kojoj je i sam bio majstor imao je nekoliko učenika koji su kasnije postali vrhunski majstori u ovoj plemenitoj disciplini. Jedan od njih je i legenda Brus Li.

Ip Men bio je kantonske nacionalnosti, rođen kao treće dete bogate porodice u Fošanu. Baš kao i njegov brat i sestre dobio je tradicionalno kinesko obrazovanje.

Sa svega dvanaest godina počeo je da se zanima za Kung Fu, odnosno Ving Čun. 1906. godine upisuje časove kod majstora Čan Vah- šuna. S obzirom da je učitelj već bio u godinama Ip Men je bio i njegov poslednji učenik.

Trenirao ga je svega tri godine. Nažalost Čan Vah-šun doživeo je infrakt i povukao se u svoje selo. Uporan i disciplinovan Ip Men nije posustajao, gotovo sve svoje veštine naučio je od Ng Čung-sok, druge najstarije učenice njegovog učitelja.

Sa svojih šesnaest godina preselio se u Hong Kong gde je pogađao koledž „Sveti Stefan”, u kom su išla samo privilegovana deca, odnosno deca bogataša i stranaca. Upravo na tom koledžu doživeo je i svoj prvi poraz u sparingu sa majstorom Kung Fu tehnike Leung Bikom.

Foto: Pinterest.com

Leung Bik je svojom neverovatnom brzinom i preciznom tehnikom vrlo lako porazio mladog i odvažnog Ip Mena. Ne želeći da prihvati poraz izazvao ga je još jednom, ali i ovog puta bio je poražen. Ovo je za njega bilo veliko poniženje, postao depresivan i nikome nije spominjao da je ikada poznavao kung fu sve dok mu prijatelj nije rekao da je Leung zapravo pohvalio njegove tehnike.

Tada saznaje da je Leung sin Leung Jana, učitelja njegovog trenera Čan Vah- šuna. Od tada Ip Men i Leung Bik nastavljaju da treniraju zajedno sklapajući divno prijateljstvo sve do Leungove smrti.

Sa svojih 24. godine vraća se u Fošan i postaje policajac. Iako je trenirao svoje kolege, prijatelje i rođake Ving Čunom, službeno nije vodio školu borilačkih veština.

Njegovi najpoznatiji učenici bili su Čov Kvong-jue, Kvok Fu, Lun Kah, Čan Či-sun, Ksu He-Vei i Lui Jing. Jedini od njih, iako se govorilo da je najbolji, Čov Kvong-jue prestao je da se bavi borilačkim veštinama, a svi drugi nastavili su da podučavaju svoje učenike prenoseći znanje koje su stekli kod Ip Mena.

Za vreme japansko-kineskog rata živeo je sa svojim učenikom Kvok u Hong Kongu, u Fošan se vraća tek nakon prestanka rata i nastavlja da radi kao policajac.

Ip Men je sa svojom suprugom Čeung Ving-sing imao četvoro dece, sinove Ip Čun i Ip Čing i kćerke Ip Nga-sun i Ip Nga-vun. S obzirom da je 1949. godine u Građanskom ratu pobedila Komunistička partija Kine sa svojom starijom kćerkom i ženom napušta Fošan i zauvek se seli u Hong Kong.

Žena i kćerka vraćaju se u Fošan, dok on ostaje sam i zbog zatvaranja granice između Kine i Hong Konga 1951. godine ostaje zauvek razdvojen od svoje supruge.

Foto: Pinterest.com

Njegovi početnički dani kao učitelja bili su teški, učenici bi trenirali svega nekoliko meseci, a svoju školu morao je da seli dva puta. Međutim kako bi učenici postajali majstori Ving Čuna, osnovali su svoje škole i borili se sa drugim majstorima borilačkih veština, a njegova popularnost rasla je sve više i više.

Zbog usamljenosti, prouzrokovane razdvajanjem od supruge, imao je ljubavnicu iz Šangaja koju su njegovi učenici znali kao Šangaj Po. Sa ljubavnicom imao je nezakonitog sina Ip Siu-vah kog nikada nije zvanično predstavio ostaloj deci, iako su 1962. godine konačno stigli u Hong Kong kako bi se spojili sa svojim ocem.

Sudbina se tragično poigrala sa Ip Menom, njegova žena i ljubavnica umrle su od karcinoma. Njegov nezakoniti sin postao je praktikant Ving Čuna, baš kao i njegova polubraća.

U decembru 1972. godine Ip Men zauvek je napustio ovozemaljski život. Umro je od posledice raka grla, samo sedam meseci pre smrti svog najpoznatijeg učenika i legende akcionih filmova Brus Lija.

Zahvaljujući najstarijem sinu njegovo globalno nasleđe je praksa Ving Čuna. Mnoge stvari iz života Ip Mena danas su izložene u muzeju„Ip Men Tong”, u području hrama predaka u Fošanu. Osim toga, njegov lik i delo prikazani su u mnogim filmovima.

Suza Milošević

Živim u Kragujevcu. Organizacija proslava i događaja, kao i dekoracije su moj posao iz snova. Volim roze, volim da se smejem bez nekog posebnog razloga. Volim knjige bez kojih ne bih mogla da zamislim život.Pomalo tvrdoglava, pomalo luckasta idem ka svojim snovima. Odustajanje nije moja opcija, uvek koračam napred, makar glavom kroz zid. I svakoj situaciji, koliko god ona teška bila nađem nešto pozitivno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *