Drevni carski grad Ava

Danas samo ruševina, a nekada veličanstvena prestonica burmanskog kraljevstva. Ava ili Inwa, u svetu je poznatija pod nazivom ,,Grad dragulja”, a izgrađen je na ostrvu koji spaja dve reke.

Ovaj grad, izvorno je nastao 1365. godine, sa ciljem da predstavlja centar Burme, koja je ubrzo nakon toga i postala Kraljevina.

Avu je naseljavao narod po imenu Šani. Zbog izuzetne lokacije na kojoj se grad nalazio, omogućavao je ovom narodu kontrolu sa nabdevanja pirinčem, a koji je dolazio sa podneblja Kjauks.

U svom veličanstvenom stanju grad je opstao čak 190 godina, tokom kojih se i dogodio procvat burmanske književnosti.

Nakon pada Kraljevine, 1555. godine, Ava je u različitim vremenskim periodima, ostala da bude prestonica Burme, sve do 1842. godine.

Razorni zemljotresi, 22. marta 1839. godine, koji su zahvatile čitavu ovu regiju nisu zaobišle ni ,,Grad dragulja”. Iako je tokom istorije bio uništavan i obnavljan nekoliko puta, tog dana je postao ruševina prepuštena prirodi.

Iza masovnih zidina koje su vizuelno podsećale na lava koji sedi, danas se nalazi ruralno područje, prepušteno poljoprivrednicima i stoci koju uzgajaju.

Njegoov duh veličanstvenosti ipak je ostao da živi. Grad Ava, kao jedna od atrakcija, može se pronaćii u ponudi mnogobrojnih turističkih agencija, jer I dalje odiše prelepim I autentičnim krajolicima.

Sandra Baltić Kučanda

Više Škorpija nego Devica. Žena vrele krvi čudnog spoja Vojvodine, Cetinja i Banije. Žena koja hrabro prati glas srca i sledi svoje snove. Ljubitelj prirode, fotografije, muzike, filma, pisanja i svakog oblika kreativnosti u kojoj čovek može izraziti sebe. Žena koja voli i grli život davajući mu najbolje od sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *