Američke krofnice – savršena poslastica za celu porodicu

Pržene u ulju ili pečene u aparatu, prelivene čokoladom ili mrvicama veselih boja, one pripadaju onoj grupi poslastica zbog kojih često prekršite dijetu ili obećanje da odustajete od slatkiša.

Američke krofnice, zbog zanimljivih, šarenih glazura, a posebno lepog ukusa, omiljen su dezert svim generacijama, pa čak i bakama koje tvrde da su njihove „domaće” krofne najlepše.

Primetili ste i policajce u holivudskim filmovima da često biraju krofne za užinu, te se to ustalilo i kao sterotip. Međutim, ova vrsta krofni imala je zanimljiv put od ideje do današnjih asocijacija pri samoj pomisli na njih.

Holandski doseljenici su „uveli” krofne u američku kuhinju početkom 19. veka, kada je Menhetn nosio naziv Novi Amsterdam. Prethodnike današnjih krofnica nazivali su „oleykoeks“, što se prevodi kao masne pogače ili „masni kolačići”, prženi u svinjskoj masti.

Kasnije ime doughnuts dobijaju zbog svoje minijaturnosti, jer su bile veličine oraha. Za razliku od današnjeg poimanja krofni, koje se konzumiraju relativno često, „oleykoeks” je bila prava poslastica za Božićne praznike, kada se i podrazumevala.

Američke krofnice prepoznatljive su i prema svojim oblicima. Pored toga što mogu imati oblik oraha ili loptica, njihov prstenasti oblik se izdvaja. Ne zbog toga što je ukusniji ili pak šareniji, već usled konstantnog interesovanja „zbog čega krofna ima rupu u sredini?!”.

Iako su postojala razna nagađanja i pretpostavke o postojanosti prstenaste krofne, poput štedljivosti sastojaka, kapetan Hanson Gregori, koji je 1847.godine prvi napravio krofnu sa rupom u sredini, demantovao je glasine.

On je kao glavni razlog postojanja prstenaste krofne naveo njenu praktičnost, jer se nakon isprobavanja različitih varijanti, ovakav oblik krofne pokazao kao najbolji, pošto je deo u sredini bio uvek gnjecav i nedovoljno pečen. Već od 1920.godine, proizvodnja krofnica postaje masovnija, usled pojave prvog automata za pravljenje krofni.

O tome koliko su krofne jedna od omiljenih poslastici, prvenstveno u Americi, dokazuje i obeležavanje Nacionalnog dana krofni, koji se od 1938.godine slavi prvog petka u junu mesecu. Tada, u prodavnicama krofni, možete besplatno dobiti svoju omiljenu poslasticu, ukoliko se nađete u SAD-u.

Recepata za ovu poslasticu ima na stotine, a na vama je da od iskusnih kulinara izaberete omiljeni, koji će se dopasti celoj porodici.

Svakako nije na odmet i znati koji su put prošle ove poslastice ne bi li se našle u vašoj činiji, dok gledate omiljenu seriju ili ćaskate sa prijateljima uz šoljicu kafe.

Nevena Antić

Studentkinja komuniciranja i odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu u Nišu. Entuzijastična i večiti optimista. Perfekcionista u svemu što radi. Ljubitelj putovanja, jezika, umetnosti, pisane reči, dobre hrane, a u profesionalnom smislu digitalnog marketinga i komunikacije. Dupli rak u horoskopu, odnosno emotivna osoba, volim nasmejane ljude, iskrena prijateljstva i iskrene ljubavi. Za sebe bih još rekla da sam jako uporna, strpljiva i tolerantna, sa istaknutom manom kašnjenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *