Agata Kristi – kraljica detektivskog žanra

Agata Miler Klarisa Kristi, dama o kojoj priča ceo svet. Autorka mnogobrojnih krimi romana i književnih dela. Žena koja je tvorac jednog od najpoznatijih književnih likova – detektiva Herkula Poara. „Kraljica zločina“ čija su dela bila inspiracija mnogim filmskim stvaraocima.

Rođena je 15. septembra 1890. godine u Torkiju. Bila je treće dete Frederika Alve Milera i Klarisa Margaret Miler. Za razliku od svojih starijih brata i sestre, Agata je imala kućno obrazovanje. Za to je bila zaslužna njena majka, koja je Agatu osim čitanja i pisanja, učila da svira klavir i mandolinu.

Veoma rano, sa svojih jedanaest godina ostaje bez oca. Njena majka postaje njen oslonac i podrška. Ona ju je ohrabrivala da piše kratke priče i poeziju koji su bili objavljivan u lokalnim novinama.

Sa šesnaest godina, odlazi u Pariz da bi nakon kućnog obrazovanja stekla iformalno. Dve godine studirala je klavir i pevanje, ali je od muzike odustala zbog prevelike treme od javnih nastupa.

Foto: Pinterest.com

Agata je tokom prvog svetskog rata radila kao apotekarka i medicinska sestra. U tom periodu upoznaje pukovnika Arčibalda Kristija, za koga se udaje 1914 godine. Sa njim dobija ćerku po imenu Rozalind Kiks. U braku su bili do 1928. nakon čega se razvode zbog neverstva supruga.

Za vreme braka sa Arčibaldom, 1920. godine objavljuje se njen prvi roman „Misteriozna afera u Stajlzu“. U ovo vreme romanu prvi put se pojavljuje čuveni Herkul Poaro – književni lik koji ju je proslavio i koji se kasnije pojavljuje u još 32 njena romana i desetine kratkih priča.

Nakon razvoda, Agata se potpuno povlači sa javne scene, jedno vreme se čak o njoj ništa nije znao, ni gde se nalazi ni šta radi. Međutim, dve godine nakon razvoda 1930. godine, ponovo se udaje i vraća u žižu javnosti. Njen drugi izabranik bio je arheolog Maks Malovan, čovek sa kojim ostaje do kraja života, punih 46. godina.

Agata nastavlja da niže sjajne romane, ali pod pseudonimom Meri Vestmakot. Sve do 1949. godine niko nije znao da je Meri zapravo Agata. Prvi koji je obelodanio njenu tajnu bio je „Sandej tajms.

Kako u prvom, tako i u drugom svetskom ratu Agata učestvuje pomažući ranjenicima. Radila je kao apotekarka u Londonu, gde je stekla veliko znanje o otrovima koji su često bili deo njenih krimi romana.

Za svog života bila je više puta nagrađivana za svoj rad, veoma cenjena i poštovana književnica. Tako je 1956. godine imenovana za komandanta Redabritanske imperije. A godinu dana kasnije postaje predsednik „Kluba detektiva. Najveće nacionalno priznanje tog vremena – Orden Britanskog kraljevstva, dobija 1971. godine.

Foto: Pinterest.com

Dela Agate Kristi broje više od 80 pretežno detektivskih romana, a u većini se pojavljuju njeni najpoznatijih likovi Miš Marpl i Hektor Poaro. Veliki broj njenih dela ekranizovana su, odnosno pretočena u filmove i serije.

Najčuvenija njena dela su „Ubistvo u orient ekspresu”,„Leš u sarkofagu”,„Vašar zločina”, „Tajna zamka Čimniz”, „Nikotin”, „Tajna sedambrojčanika”, ,,Crna kafa” , ,,Muke Herkulove” , ,,Ruža i Tisa” , ,,Nedovršenportret” , ,, Breme” i mnoga druga.

Prema „Ginisovoj knjizi rekorda“, Agata Kristi je autor sa najviše prodatih knjiga, a njen roman „Ubistvo Rodzera Ajkrofa” proglašen je za najbolji krimi roman svih vremena.

Talenat i misterija koja se prožima kroz dela neverovatne Agate Kristi i dan danas oduzimaju dah i oduševljava čitaoce. Koliko je obožavana dokazuju brojke. Njena dela prodata su u više od milijardu primeraka na engleskom jeziku i u više od milijardu primeraka prevedena na još 45 jezika.

Nevena Lilin

Rođena ’88 kao vodolija, jedinstvena i drugačija, a opet sasvim jednostavna i obična. Supruga i majka četvoro dece. Poštujem pravoslavlje, tradiciju i običaje. Volim prirodu, cveće i šlagere ’70 – ih. Pisanje je moja strast, a papir i olovka moji najbolji prijatelji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *