,,Zlatna petorka” iz 1956. godine

Košarka je od samog početka bila najpopularnija grana sporta. Privlačila je sve veću pažnju mladih, a vremenom se toliko razvila da je dostigla svetski kvalitet. U staroj Jugoslaviji bilo je velikih košarkaških podviga, ali udeo pojedinih centara košarke u svemu, pao je u zaborav.

Mali grad u Vojvodini, Zrenjanin, je baš u tom pogledu odigrao značajnu ulogu.

U periodu od 1945. do 1957. godine, pored Beograda, bio je glavni izvor vrhunskih majstora ovog sporta. Iako se taj odnos kasnije promenio, i dan danas pojedine generacije, sa setom prisećaju se zrenjaninskih košarkaša i njihovih zasluga.

Razvoj košarke u Zrenjaninu imao je burnu istoriju. Bilo je mnogo uspona i vrtoglavih padova, ali ono što je ostalo je da su zrenjaninski košarkaši ispisali najlepše stranice sporta u ovom gradu, a svojom igrom oduševljavali na hiljade gledalaca u državi.

Dve košarkaške generacije iz Banata, osvetlale su obraz svog grada širom Evrope. Pored beogradske ,,Crvene zvezde”, zrenjaninski ,,Proleter”, bio je jedan od najjačih klubova.

1952. godine u prestonici Austrije, KK ,,Proleter” je u finalu takmičenja bio poražen od američke vojne ekipe, i ostao uskraćen titule. Pisalo se u bečkim novinama tada, da je ova utakmica najbolja košarkašaka predstava viđena ikada u Beču.

Ovaj događaj je bio samo nagoveštaj velikog skoka zrenjaninaca. Te godine došlo je do smene glavnog rukovodstva u klubu, a zatim i do promene članova ekipe kao i trenera. To je bio početak stvaranja novog, snažnog tima koji će ravnopravno biti konkurencija najboljima.

Promena nije bila odmah vidljiva, niti su postignuti neki značajniji rezultati, ali klub je laganim koracima hrlio ka vrhu. Te 1952. godine ,,Proleter” je osvojio vicešampionsku titulu države i kao klub se ubrajao među favorite.

Nakon dve godine lutanja, 1954-ta je predviđala da će košarkaši Zrenjanina biti u stanju da uzdrmaju tron neprikosnovenog šampiona ,,Crvenu zvezdu”. To je ubrzo i potvrđeno na međusobnoj utakmici ova dva kluba, održanoj 26. juna 1955. godine.

Privatna arhiva

Ispod drevnih zidina na Kalemgdanu, u Beogradu, ,,Proleter” je ostvario deo sna i savladao šampiona na njegovom terenu. Nažalost, te iste godine, njemu je ipak izmakao šampionat.

Već naredne, 1956. godine, obistinilo se ono čega su se ,,Zvezdaši” pribojavali. Nakon 10 godina, bili su skinuti sa trona, a ,,Zlatna petorka” iz Zrenjanina postala je prvak Jugoslavije.

Te godine dvoboj sa crveno-belima nije odlučivao pobednika prvenstva, ali je bio okršaj večitih rivala, koji je bio u centru pažnje svih ljubitelja košarke u državi. Zvezdini momci te večeri pružili su utakmicu koja se retko viđa. Ekipa Proleter-a je morala da pruži mnogo više truda kako bi izbegla neprijatno oznenađenje.

U samom vrhuncu utakmice, u poslednjem minutu nad igračem ,,Proletera”, učinjena je lična greška. Rezultat na semaforu bio je nerešen, 85:85. Na tribinama je zavladala potpuna tišina i neizvesnost.

Ostalo je da se izvedu 2 slobodna bacanja. Laslo Rošival izvodio je svoje prvo slobodno bacanje i promašio. Ruke su već počele da se tresu, uzbuđenje je raslo kako među igračima tako i na tribinama. Pojedini igrači protviničkog tima okrenuli su leđa, ne želeći da posmatraju poslednji čin okršaja.

Gledaoci na tribinama stajali su na nogama iščekujući poslednji hitac. Lopta je u visokom luku letela i na kraju prošla obruč. Nastao je urnebes na terenu. Igrači ,,Proletera” ubrzo su se našli na rukama svojih navijača. Rođen je novi šampion Jugoslavije.

Privatna arhiva

,,Zlatnu petorku” te večeri činili su: Vilmoš Loci, Ljubomir Katić, Milutin Minja, Dušan Radojčić i Ferenc Kurc. Ostatli deo ekipe ove famozne generacije iz 1956., bez kojih ovi uspesi sigurno ne bi bili onakvi kakvi su bili, činili su: Lajoš Engler, Laslo Rošival, Ljubomir Katić, Pavle Skorobin, Aleksandar Tornjanski, Đura Bjeliš, Šifiliš Lajoš, Šeparević Ante, Branimir Lipovčević, Miroslav Mirosavljević i trener Stankov Vojislav.

Posle jedne decenije borbi ovi momci proklamovali su pobedu, ostvarili svoj san i popeli se na pobedničko postolje. Na tradicionalnoj listi beogradskih novina ,,Politika”, kapiten novog državnog prvaka, Vilmoš Loci zauzeo je prvo mesto.

Nakon 60 godina o ovim momcima snimljen je i dokumentarni film ,,Šampioni iz 1956, u realizaciji agencije Digital Style iz Zrenjanina, a na ideju književnika Zorana Slavića.

Sandra Baltić Kučanda

Više Škorpija nego Devica. Žena vrele krvi čudnog spoja Vojvodine, Cetinja i Banije. Žena koja hrabro prati glas srca i sledi svoje snove. Ljubitelj prirode, fotografije, muzike, filma, pisanja i svakog oblika kreativnosti u kojoj čovek može izraziti sebe. Žena koja voli i grli život davajući mu najbolje od sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *