Ženski fudbalski klub ,,Mašinac Trace” – ponos grada Niša

Kada govorimo o fudbalu prva asocijacija nam je da je ovo muški sport, ali dame u kopačkama su se hrabro borile kroz istoriju osvajavši razne pobede i srca publike i danas možemo slobodno reći da je fudbal i za žene. Jedan od mnogih ženskih fudbalskih klubova je i ,,Mašinac Trace”, najtrofejniji klub iz Niša sa veoma bogatom i uspešnom istorijom.

Ženski fudbalski klub ,,Mašinac Trace” osnovan je septembra 1970. godine, u vreme kada se fudbal smatrao muškom igrom. Pored formiranje tima i stvaranje uslova za njegovu organizaciju, najteži zadatak je ipak bio izboriti se sa predrasudama. Počinje od grupe devojaka Mašinske Tehničke škole ,,15 maj” u Nišu, njihova ljubav prema fudbalu vodila ih je ka uspehu kao i trener koji je bio i osnivač kluba Perica Krstić. Klub u vrlo kratkom roku daje dobre rezultate i 1972.godine postaje Nezvanični prvak Jugoslavije, posle pobede od 2:1 na Čairu protiv sarajevskog Železničara.

Foto: Facebook.com

Prvu titulu prvaka države ,,Mašinac” osvaja 1983/84.godine pobedom ŽNK Slobode Iz Zagreba, do tada najboljim šampionom Jugoslavije. Titulu prvaka države ovaj ženski fudbalski klub osvaja još 23 puta I tako postaje ali I ostaje najbolji ženski fudbalski klub.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka tačnije 1989.godine niški klub ,,Mašinac” dostiže slavu u Francuskoj na turniru nezvaničnog prvaka Evrope osvojivši prvo mesto. Taj rezultat doprineo je ženama da bez predrasuda mogu da igraju fudbal i nastave ka svom uspehu i slavi. Razne manifestacije u Nišu organizovane su tada u njihovu čast u sportskoj hali Čair gde su ljudi u velikom broju pozdravljali svoje heroine igračice Mašinca.

Foto: Facebook.com

Fudbalerke nastavile su da se bore i dalje i ako im je ukinuta šansa da igraju Evropom , zbog raspada tadašnje Jugoslavije, i dolaze do osvajanja čak 15 trofeja nacionalnog Kupa zbog čega su proglašene više puta najboljim sportskim klubom Niša ali i države . Svi rezultati koji prate ovaj ženski fudbalski klub osvojeni su zbog velike ljubavi prema fudbalu i opstali zbog nje i dan danas.

Danas se fudbalerke i dalje hrabro bore igrajući razne turnire gde pobeđuju ali i gube i svaku utakmicu odigraju sa puno ljubavi dajući sve od sebe. Njihov prepoznatljiv dres zelene boje sa logom bubamare već godinama devojke nose sa ponosom, a 2019.godine ,,Mašinac” odnosi i najveće priznanje grada Niša.

Foto: Facebook.com

Ženski fudbalski klub ,,Mašinac Trace” ostvaruju dosta uspeha u fudbalu i piše kao nekada istoriju ženskog fudbala. Zahvaljujući njima danas ima više interesovanja za igranje ženskog fudbala i otvaranje novih klubova gde dame na travnjaku sa osmehom na licu ostvaruju velike pobede.

Biljana Ilić

Kreativna osoba koja voli da piše, istražuje i prati svoje snove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *