Virtuelni sportovi

Virtuelni sport ili e-sport predstavlja još jedan vid dobre zabave. Danas je veoma popularan među mlađom generacijom i omoćava im da zaplove u čudesni svet sportista.  Iako se još uvek nisu našli na spisku Olimpijskih igara, u nekoj bliskoj budućnosti sa sigurnošću možemo ih očekivati.

Nastanak ovakvog vida sporta kreće sa nastankom video igara, a po nekim procenama možda i ranije. Godinama se polako razvijao i prelazio dug put do prvog zabeleženog turnira koji se dogodio 1972. godine na Stanford Univerzitetu. Te godine grupa momaka tačnije studenti odigrali su čuvenu igru Spacewar!  na ,,Itergalaktičkoj spacewar olimpijadi” i osvojili titulu najboljih igrača.

Kasnijih godina, zahvaljujući njima kreću mnogobrojna takmičenja, a samim tim i veća interosovanja za učešće. Krajem 90-ih prošlog veka Južna Koreja ide korak dalje u razvoju e-sporta ( kakav imamo danas) i organizuje prave profesionalne lige i turnire u StarCraft-u. Igra koja je osvojila tada mnogobrojna srca, danas je zaslužna za dalji razvoj ovakvih sportova i doprinela da postanu veoma popularni.

Ljubitelji video igara prepuštaju se ovom vidu zabave i polako pišu svoju istoriju u virtuelnim sportovima. Tehnologija je dosta uznapredovala i omogućila sve ono što u prošlosti nije bilo moguće. Oprema, koja je dovedena skoro do savršenstva,  dopušta svakom igraču tj. gejmeru da se oproba i postane pobednik.

Pravila su jednostavna, svaki tim mora da ima određeni broj igrača i svu prateću opremu, i da na što bolji način pokaže, ali i dokaže svoj gejmerski duh.

Trenutno u svetu postoji veliki broj igara koje se nalaze na najvećim međunarodnim turnirima. Ovog  puta  izdvajamo par njih koje su i kod nas atraktivne i u kojima je moguće učestvovati: Tekken 7, PES 2020, Dota 2..

Iako je ovaj sport odavno prihvaćen u Evropi, naša zemlja takođe ima svoje virtulne sportiste koji se polako probijaju do najvećih turnira u svetu. Možda jednog dana Srbija pobedi na nekom, i po ko zna koji put pokaže da se na ovom tlu rađaju samo velike zvezde.

Biljana Ilić

Kreativna osoba koja voli da piše, istražuje i prati svoje snove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *