Niški fudbalski mađioničar – Dragan Stojković Piksi

Kada govorimo o fudbalu prva asocijacija nam je na legendarne Zvezdine i Partizanove  igrače , asove koji su ostali upamćeni i dan danas po svojim spektakularnim pobedama i načinom igre. Zahvaljujući njima fudbal je postao više od sporta.

Ljudi u kopačkamahrabro su koračali ka svom cilju kako bi dokazali svoj talenat i postali najbolji fudbaleri. Pišući tako istoriju  fudbala, kako na našim prostorima tako i u svetu dokazali su još jednom da je Srbija tlo gde se  rađaju šampioni. Jedan od njih je i Dragan Stojković Piksi, nekadašnja Zvezdina zvezda.

Dragan StojkovićPiksi rođen je 3. marta 1965. godine u Nišu. Svoju fudbalsku karijeru započinje  u svom rodnom gradu kao vezni i povremeni napadač u fudbalskom klubu Radnički. Kasnije, 1986. godine, postaje i kapiten jugoslovenske fudbalske reprezentacije i igrač Crvene Zvezde.

Svojim načinom igre kao i mnogobrojnim pobedama dobija titulu Zvezdina zvezda i postaje jedan od petorice najboljih igrača. Tom titulom koja mu je dodeljena 3. maja 1989. godine, otvara nova vrata u svojoj fudbalskoj karijeri. Godine 1990.  prelazi u francuski Olimpik iz Marseja, koji je u to vreme važio za jedan od najboljih u Evropi.

Kao strastveni igrač pokazao je odmah svoj talenat i ljubav prema lopti što je dovelo njegov novi klub do velikog uspeha, finala Kupa Evropskih Šampiona. U tom finalu koje je održano 29. maja 1991. godine, odigrao je utakmicu  protiv Crvene Zvezde. Iako je Piksi igrao svega nekoliko minuta te utakmice, bilo je dovoljno da se dokaže i pokaže koliko ceni svoj narod. Odbio je da šutira penal protiv Crvene Zvezde, što je dovelo do poraza Olimpika.

Iz Olimpika prelazi u italijanski  klub Veronu, gde je odigrao jednu sezonu tj. 19 utakmica. Međutim, zbog povreda dolazi do problema sa kojima je morao da se izbori. Iako je to bila još jedna prepreka u Piksijevom životu, on nije posustajao. Pokazo je svima koliko mu znači fudbal i dokazao da je njegova ljubav prema sportu jača od svega.

Svoju igračku  karijeru završava u japanskoj Nagoji, gde je odigrao 183 utakmice i postigao 57 golova. U zemlji izlazećeg sunca  postaje legenda fudbala. Koliko im je značio i koliko su ga obožavali govori i činjenica da je jedna ulica nazvana po njemu. Takođe, dobio je i deo tribine i ulaz pod brojem 10 sa svojim imenom, jer je kao igrač nosio taj broj na dresu.

Danas, Dragan Stojković je fudbalski trener. Svoj život je posvetio fudbalu i ostao u njemu kako bi svoje znanje preneo drugima. Ostao je upamćen kao najbolji srpski igrač svih vremena, a za Nišlije ponos i legenda fudbala.

Biljana Ilić

Kreativna osoba koja voli da piše, istražuje i prati svoje snove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *