Nepravda u sportu – Milorad Čavić

Male zemlje, kao i one koje nisu toliko razvijene, u svim segmentima oduvek su bile meta nepravde, a pogotovo u sportu. Među njima se ubraja i Srbija. Iako srpske sportiste generalno svrstavaju među najboljima na svetu, primetno je koliko nas kao naciju depopularizuju, a mi smo u svemu tome potpuno nemoćni.

Ne ovisno od grane i discipline, sport je nešto u čemu bi po nekom pravilu glavna merila tebala biti: talenat, trud, rezultat i uspeh. Nešto u šta politika ne bi trebala da meša svoje prste, ali to baš i nije uvek tako, što se često i u praksi pokazalo kao istinito.

Međutim, politika nije jedini i presudni faktor nepravde koja je naneta brojnim sportistima. Ona zbog koje je kako drugim, tako i srpskim sportistima izmaknuto postolje ili uskraćena prilika za osvajanje medelje.

Veliku ulogu u tome imaju i sudije, čije je oštro oko presudno u donošenju konačne odluke. To objašanjavaju i brojne situacije koje često ni gledaocima nisu kristalno jasne, a direktno ili indirektno uvek prevagnu na stranu onih ,,moćnijih”.

Jedna od takvih nepravda naneta je i srpskom plivaču Miloradu Čaviću. Pri samom pomenu njegovog imena, gotovo je nemoguće da se ne prisetite trenutka kada je umalo uspeo da pobedi najboljeg plivača i osvoji zlato.

U slučaju da ste zaboravili, tu smo da vas podsetimo. Nepravda koja mu je naneta, dogodila se 2008. godine na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Svoju, tada možda i najveću i najbitniju trku, Čavić je vodio protiv amerinkanca, Majkla Felpsa. Milorad je zaista briljirao u bazenu, a neizvesnost u pobedi ova dva rivala je rasla. Iako je u jednom trenutku Felps uspeo da se približi, Čavić je uspeo da stigne prvi, ali je na postolju završio kao drugoplasirani.

Naime, taster koji plivači dodiruju na kraju trke nije registrovao Miloradov pritisak. Felps je u tim trenucima uspeo da ga sustigne i odnese pobedu.

Iako se oko svega ovoga digla velika pompa, olimpisjko zlato u ovoj trci ostalo je da sija na grudima amerikanca.

Iste godine na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu, Čavić je doživeo još jedan udarac nepravde. U disciplini, 50m leptir stilom, osvojio je zlato, ali zbog natpisa na majici, ,,Kosovo je Srbija”, organizatori ovog takmičenja su odlučili da ga suspenduju.

Ovaj čin, od strane organizacionog odbora, protumačen je kao čist politički potez, okarakterisan kao prekršaj zbpog kojeg se ozbiljno mogla ugroziti bezbednost samog događaja.

Pored Milorada, posledice je snosio i Plivački savez Srbije, koje je zbog toga morao platiti kaznu u vrednosti od nekoliko hiljada evra.

Milorad Čavić je samo jedan od mnogobrojnih sportista, kojima ne samo da je oteta medalja, već i pregažen trud koji su uložili da bi istu osvojili. Nepravda zbog koje su mnogi odustali od daljih takmičenja, ili još gore, zauvek se povukli iz sporta.

Zdrava konkurencija je normalna i bitna u svim oblastima života, ali evidentno je da većina nije spremna da se sa tim suoči i da je podnese. Nažalost, sport je danas sve samo ne ono što bi trebao biti.

Nepravda koja je naneta velikom broju sportista, većinom iz nerazvijenih zemalja, nikada neće biti nadoknađena, ali neće prestati ni da postoji, jer je poznato da se koplja uvek lome na manjima i slabijima.

Sandra Baltić Kučanda

Više Škorpija nego Devica. Žena vrele krvi čudnog spoja Vojvodine, Cetinja i Banije. Žena koja hrabro prati glas srca i sledi svoje snove. Ljubitelj prirode, fotografije, muzike, filma, pisanja i svakog oblika kreativnosti u kojoj čovek može izraziti sebe. Žena koja voli i grli život davajući mu najbolje od sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *