Nedeljna vatra na Balkanu

Bili su Balkanski ratovi, Svetski ratovi, a pre njih mnogi ratovi između država na Balkanu. Ipak ono što se dešava svake nedelje uveče, već četvrti put, prevazilazi sva očekivanja, pa i onih koji su i kreirali ova takmičenja. I samo što se jedna bitka završila, eto dolazi druga, pa treća, četvrta i nadamo se da će ove bitke prerasti i u tradiciju.

 Kao što smo pisali ranije,šahovski entuzijasti iz Grčke, Turske, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine ,Makedonije i Srbije, udružili su se i osnovali šahovsku ligu, koja se održava svake nedelje. Igra se 120 minuta, a u timu može biti neograničen broj igrača, s tim da se računa samo uspeh najboljih 8 igrača iz svakog tima.

Tempo igre se nije menjao od 3 minute + 2 sekundi po igraču. Ono što je takmičenje učinilo još uzbudljivije je  da se usled velikog interesovanja mnogih klubova, oformila i druga divizija, pa tako svake nedelje, dva najbolja iz druge divizije sledeće nedelje igraju u prvoj diviziji i dva najlošije plasirana iz prve idu u drugu diviziju.

Tako, klubovi čim se završi jedna bitka, posle neprespavane noći usled adrenalina koji ih je tukao to veče, već prave nove planove i lobiraju da se timovi što bolje pojačaju, kako bi zadržali status prvoligaša.

Ove nedelje, bilo je kažu mnogi i najuzbudljivije. Dva turska kluba su ušla u prvu diviziju i očekivalo se da će biti visoko plasirani i podići kvalitet lige.

Velika se borba vodila kako za prva tri mesta, tako i za 7 mesto koje je garantovalo opstanak. Odlučivao je svaki poen. Posle velike borbe pobedila je družina iz Niša, DŠK Osnovac sa 284, 5 , Bucks Chess organization iz Turske sa 283 kao drugi, a Apaydin Chess club iz Izmira treći sa 265 poena.

Posle velike borbe ispali su Grci,  ekipa Volos chess academy sa 151 poenom, a 9. su bili Zagrepčani Chess club Novi Zagreb sa 217. Dva poena više imala je ekipa Chess club Sirmium i tako opstala u eliti.

U drugoj ligi najbolja je bila druga ekipa iz Grčke, Σύλλογος Σκακιστών Λάρισας sa 217 poena, dok je Struga chess team sa 216 zauzela 2 mesto. Ove dve ekipe ćemo sledeće nedelje gledati u prvoj diviziji.

Ne sumnjamo da će kako bude odmicala ova nedelja i približavao se čas obračuna, rasti atmosfera. Vođe timova već sada imaju pune ruke posla kako bi animirali igrače da odlože svoje planove i budu slobodni u nedelju uveče. Ako bi pitali šahistu koji obožava da gleda fudbalski klasik između Reala i Barselone, da li će gledati taj TV prenos ili igrati ovu bitku, on će se odlučiti da igra ovu bitku.

Svake nedelje se lige unapređuju i vođe intenzivno komuniciraju, kako bi što objektivnije, pravičnije i efikasnije organizovali ovo druženje. Ovakav vid igre, ukoliko se unaprede softveri koji će presretati varalice, a sigurno hoće uskoro biti budućnost ove igre. A do tada, počnimo da odbrojavamo do 5. bitke na Balkanu i novih uzbuđenja na 64 polja.

Miodrag Stanković

Diplomirani ekonomista rođen 20.12.1974. godine u Zemunu. Živim i stvaram u Starim Banovcima. Spreman sam da pišem o sportu, jer od malih nogu pratim sport i sve što se oko sporta dešava. Naravno, često se osvrćem i na društvene teme. Član sam Društva novinara Vojvodine. Oženjen i imam dvoje dece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *