Najveći fudbalski derbi – Boka Juniors – River Plata

Kada se govori o derbiju, prva asocijacija je upravo utakmica između Boke Juniors i River Plate. Koliko je ovo veliki derbi govori i sama činjenica da se na domaćem terenu, pojavljuju samo domaći navijači, bez gostujućih.

Fudbalski klub Boka Juniors je popularni argentinski klub iz Buenos Ajresa, osnovan čak 1905. godine. Njihov najveći rival River Plata je iz okoline ovog velikog grada, iz mesta pod imenom Nunjeza, osnovan četiri godine pre njihovog ljutog rivala Boke Juniors, 1901. godine.

Derbi između ova dva argentinska rivala nazvan je superklasikom. Prvi zvanični derbi odigran je 24. avgusta 1913. godine, za ulazak u Prvu Ligu kada je River Plata savladala Boku Juniors sa 2 prema 1. Ova utakmica je popularna ne samo u Agentini, već širom sveta i za njom ludenajveći ljubitelji ovog sporta.

Foto: Futurecdn.net

Posledica nedozvoljavanja gostujućih navijača doneta je zbog mnogih stvari. Najveća tragedija je ona na kapiji 12 – 23. Juna 1968. na „Monumental” stadionu došlo je do sukoba, gde je poginula čak 71 osoba, a 15 navijača bilo povređeno, što je obeleženo kao jedna od najvećih tragedija u svetu sporta. Postoji nekoliko špekulacija šta se zaista dogodilo, a jedne od njih je da su navijači Boke Juniors zapalili zastave protivničkih navijača, a onda sami počeli da beže od vatre koja je počela da se širi. Postoji i verzija po kojoj je „puerta 12 ” bila zaključana , a navijači koji su trčali ka njoj nisu čuli jauke i vapaje onih sa početka stadiona da je nemoguće ući na stadion, pa su tako bili ugurani u smrtni vakuum. Na kraju niko nije okrivljen za ovaj zločin, niti se zna šta se zaista dogodilo tog kobnog dana.

Postoji mnogo događaja između ova dva kluba koji su se završavali krvavo, i to je glavni razlog zašto je došlo do zabrane gotujućih navijača na utakmicama.

Postoji mnogo velikih, svetskih derbija, kao što je i El Classico, ali upravo ova (iako je u pitanju Južna Amerika, koja po karakteristici svojoj nije ni blizu fudbalska zemlja) ali se ovaj Superklasiko najnestrpljivije dočekuje kako u Americi tako i širom sveta.

Superklasiko se može najbolje opisati kao građanski rat dVa najvoljenija tima u Argenitni koji se mrze do beskraja.

Miloš Papović

Smatram da sam u životu mnogo postigao, jer svoj najveći uspeh vidim u tome što sam preko trnja gazio kako bih bio ovde gde jesam. Život mi je davao izazove, ali je svaki nivo bio previše lagan za mene. Takođe, trenirao sam košarku i to je bio moj izduvni ventil. Sada sam upisao novinarstvo jer tu mogu izneti svoju ličnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *