Magnus Karlsen, norveški šahovski genije

Šah je veoma stara igra kojoj se tačno vreme nastanka i porekla  ne zna. Mogu da ga igraju svi ljudi bez obzira na pol, rasu, finansisjski položaj i jezik.

Kao sport priznat je u preko 100 zemalja sveta, a ovu stratešku igru mnogi smatraju izazovom za fine umove. Iako nije previše popularan zahteva izuzetan nivo inteligencije i veliku psihičku, ali i fizičku spremnost.

Jedan takav blistavi um i čovek visoke inteligencije svakako je Magnus Karlsen, norveški šahovski velemajstor i trenutno svetski broj jedan u ovoj igri. Rođen je 30. novembra 1990. godine u Tensbergu, a svoj prvi turnir odigrao je sa samo 8 godina.

Pažnju međunarodne šahovske javnosti prvi put je privukao 2004. godine na Korus turniru S grupe. Od mogućih 13 osvojio je 10,5 poena i stekao svoju prvu velemajstorsku normu. Na tom turniru u pretposlednjem kolu matirao je Šipku Ernsta u samo 29 poteza. To je bilo dovoljno da publika ovaj meč proglasi za najlepši na turniru, ali i da Majkrosoft postane Magnusov sponzor.

Drugu velemajstorsku normu Karlsen osvaja na Aeroflotovom turniru u Moskvi, a samo dva meseca kasnije, na turniru u Dubaiju, osvaja i treću čime i formalno stiče pravo na zvanje šahovskog velemajstora. Tako je postao drugi najmlađi velemajstor svih vremena.

2007. godine, sa 16 godina i sedam meseci, na FIDE rang listi Magnus Karlsen skače na 2710 poena i tako postaje najmlađi šahista koji je ikada premašio 2700 poena. Njegov rekord još uvek nije oboren.

Magnus je bio šahovsko čudo od deteta, a njegov stil bio je napadački i atraktivan. Kako je sve više igrao sa mnogo iskusnijim šahistima često je zapadao u probleme prilikom otvaranja i središnjici. Zbog toga je shvatio da svoj riskantni način igre mora menjati. Vremenom, postao je univerzalni igrač koji se odlično snalazi na svim pozicijama. Gari Kasparov, koji je jedno vreme bio njegov trener, svojevremeno je izjavio da je Magnus pozicioni tip igrača čiji je cilj zadobijanje statičke prednosti. Sličan stil imali su Anatolij Karpov, Hose Raul Kapablanka i Vasilij Smislov.

U maju mesecu ove godine održan je prvi elitni online turnir „Magnus Karlsen Invitational”. Turnir koji je organizovao sam Karlsen imao je nagradni fond od 250 hiljada dolara. Prvobitno je bilo zamišljeno da na turniru učestvuje osam najbolje rangiranih šahista sa liste FIDE ali su specijalne pozivnice dobili Amerikanac Hikaru Nakamura i Iranac Alizer Firužu, tinejdžer koji je svetskog prvaka pobedio u finalu Banter blic kupa. U finalu turnira Karlsen je savladao Nakamuru sa 2,5:1,5.

Magnus Karslen stekao je titulu velemajstora 26. aprila 2004. godine sa samo 13 godina i 148 dana. Njegov najveći rejting iznosio je 2861 poen, što je najbolji rezultat svih vremena. Ovaj dvadesetdevetogodišnji genije u svojoj karijeri je zaradio preko 10 miliona dolara. Iako je u detinjstvu više voleo fudbal, skijanje i stripove o Paji Patku, a šah počeo da igra samo da bi pobedio stariju sestru.

Magnus je vlasnik 5 šahovskih Oskara i više nagrada za ličnost i sportistu godine. O njemu je snimljeno par dokumentarnih filmova i napisano nekoliko knjiga.

Anita Ercegovčević

Diplomirani glumac-lutkar, koreograf i trener savremenog plesa. Diše i živi u umetnosti i za umetnost, u knjigama, radu sa decom i svakoj vrsti kreativnog stvaralaštva. Sanja o putovanjima, dalekim svetovima, egzotičnim destinacijama. Vodolija koja ne želi da odraste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *