Ljubičevske konjičke igre

Tradicionalna turističko – sportska manifestacija „Ljubičevske konjičke igre održava se u Požarevcu i svake godine prve sedmice u septembru okuplja veliki broj ljubitelja konja i konjičkog sporta.

„Ljubičevske konjičke igre” se zasnivaju na tradiciji ergele „Ljubičevo” koja je jedna od najstarijih ergela u Srbiji. Knez Miloš Obrenović je 1853. godine osnovao poljoprivredno dobro u neposrednoj blizini grada, u čijem sastavu je bila ergela.

Na ovom imanju je knez Miloš odlučio da podigne letnjikovac za svoju ženu Ljubicu i bolešljivog sina Milana. Poljoprivredno dobro se u to vreme zvalo „Morava” i zasađeno je bilo hrastovima, a među njima su podignuti konak i nekoliko štala.

Knez je 1860. godine odlučio da imanje pokloni državi a posed dobija ime Ljubičevo po kneževoj ženi.

Prve konjičke trke su se održale na hipodromu u Požarevcu 1893. godine kada je osnovana ergela „Ljubičevo” i učestvovalo je 60 grla vlasnika iz Požarevca i okoline.

Danas se ovo takmičenje sastoji iz više disciplina među kojima su: ljubičevski višeboj, preskakanje prepona, galopska trka, daljinsko jahanje i kasačka trka.

Ljubičevski višeboj predstavlja nadmetanje u pet disciplina: gađanje topuzom u gong, gađanje strelom, kurirsko jahanje, gađanje kopljem i seča sabljom. U svakoj od ovih disciplina takmičari osvajaju bodove, a pobednik je takmičar sa najvećim brojem bodova. Pobednik višeboja pored pehara dobija i unikatnu sablju na kojoj je ugraviran moto: „Ne vadi me bez povoda – ne vraćaj me bez časti. ” . Sablja ostaje godinu dana kod pobednika .

Pored takmičarskih disciplina ovom prilikom se organizuje izložba konja a najmlađi sugrađani imaju priliku da uz pomoć svojih trenera odrade početne vežbe u savlađivanju konjičkih veština.

Povodom obeležavanja konjičkih igara, na centralnom gradskom trgu se održavaju manifestacije kao što su: koncerti, karneval, izložbe i defile konja.

Nažalost, ovog septembra ljubitelji Ljubičevskih konjičkih igara su 57. konjičke igre mogli da prate putem malih ekrana, ali nadamo se da će sledeće godine požarevačkim hipodromom odjekivati graja.

Maja Marinković

Diplomirala na Fakultetu pedagoških nauka. Trudi se da svojim učenicima pored znanja prenese i ljubav prema pozorištu, knjigama i poeziji. U slobodno vreme bavi se folklorom, putuje, uživa u prirodi i druži se sa prijateljima. Radoznala i svestrana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *