Konjički sport – dresurno jahanje

Između čoveka i konja oduvek je postojala jedinstvena veza. Još u drevna vremena čovek je uspeo da pripitomi konje koji su mu služili kao prevozno sredstvo i u zemljoradnji. Sa sigurnošću možemo reći da je konj, pored psa, čovekov najbolji prijatelj. Njihova veza vremenom je bila sve jača. Osim što su čoveku koristili za rad veoma brzo postali su njegovi ljubimci i izvor rekreacije.

Videvši snagu i brzinu ove veličanstvene životinje ljudi su počeli da se takmiče između sebe, hteli su da vide čiji konj je brži. Trkajući se, uvideli su da stvaraju još jednu povezanost sa životinjom, ali i da se zabavljaju. Na taj način stvorili su ideju o trkanju sa konjima. Veoma brzo trkanje se proširilo na više disciplina nazivajući se grupno konjički sport.

Disciplina u kojoj se vidi upravo najveća veza između konja i jahača svakako da je dresurno jahanje. Balet za konje, kako ga još nazivaju, jedna je od tri discipline koje se izvode na Olimpijskimigrama. Iako na prvi pogled, zbog gracioznosti konja, izgleda veoma lako, zapravo je teže i mnogo uzvišenije od svih drugih disciplina sa konjima.

Jahač i konj moraju biti u potpuno istoj harmoniji, pa ovo zahteva izuzetnu snagu, disciplinu i koncetraciju i snažan karakter kod dresera. Dresirajući konja, posebno za dresurno jahanje, čovek mora biti jak, nepokolebljiv, ali u isto vreme i veoma nežan. Poverenje koje se izgradi između konja i jahača je veoma bitno za vreme takmičenja.

Nastanak ove discipline javio se još u periodu Antičke Grčke. Međutim, poslednjih godina njegova popularnost je naglo porasla. Pored takmičarskog dela u kojem konj mora da kasa po pravilima postoji i slobodni stil.

Što se tiče dresurnog jahanja sa pravilima, hod konja mora da deluje lagano i smireno. Njegov kas je smiren i regularan, a galop sasvim pravilan. Vrat i zadnji trup moraju biti pravilno postavljeni, a glava blago spuštena.

Takmičari od sudija dobijaju raspored o tačnim izvođenim koracima koje moraju da im pokažu. Svaki korak mora biti na mestu i izvodi se tačno tamo gde je predviđen. Upravo zbog toga po areni su postavljeni predmeti, najčešće slova koji konjima olakšavaju izvedbu.

Slobodni stil izvodi se uz muziku. Dreseri dobijaju zadate elemente koje moraju uraditi sa velikom preciznošću. Uz te elemente jahač mora smisliti i plesnu koreografiju koju izvodi zajedno sa konjem. Konj u svakom koraku i svakoj radnji mora ostati smiren, održavajući potpuni balans, a muzika uz koju se izvodi mora u potpunosti odgovarati tempu konja.

Za savladavanje dresurnog jahanja potrebne su godine, ali nije nemoguće. Napredak u mnogome zavisi od čoveka i njegove snage i smirenosti. Što je čovek opušteniji to se mnogo lakše uči. Takođe, konj mora imati veliko poverenje u svog dresera jer samo tada će savladati sve korake.

Suza Milošević

Živim u Kragujevcu. Organizacija proslava i događaja, kao i dekoracije su moj posao iz snova. Volim roze, volim da se smejem bez nekog posebnog razloga. Volim knjige bez kojih ne bih mogla da zamislim život.Pomalo tvrdoglava, pomalo luckasta idem ka svojim snovima. Odustajanje nije moja opcija, uvek koračam napred, makar glavom kroz zid. I svakoj situaciji, koliko god ona teška bila nađem nešto pozitivno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *