Džudo kao obilježje Japana

„Džudo je put ka najefikasnijem korištenju fizičke i duhovne snage. Džudo trening, napada i odbrane, oplemenjuje vaša tijela i duše i pomaže vam da duhovni dio džudoa ugradite u sebe, kao dio vašeg bića. Na taj način vi ste u mogućnosti da se usavršite i date svoj doprinos svijetu. To je konačni cilj džudoa.” – Džigoro Kano (osnivač džudoa)

Japanski profesor Džigoro Kano 1882. godine osmislio je džudo, disciplinu i sport, u kojem se koriste različite ratničke tehnike, ali bez povređivanja protivnika.

U prevodu sa japanskog džudo znaći – put otmenosti i predstavlja vještinu u kojoj se rival pobjeđuje korišćenjem njegove snage i veličine.

Godine 1964. ova plemenita vještina uvrštena je među olimpijske sportove i to baš na Olimpijskim igrama u Tokiju, srcu Japana, doživljava svoju premijeru. Žene se na Olimpijskim igrama pojavljuju tek u Barseloni 1992. godine.

Takmičari – Džudoke treniraju u specijalnim kimonima, bijele i plave boje, koja se zovu Džudogi, a na japanskom znači odjeća. Kimono se veže posebnim pojasom, širine 4 do 5 cm, a njegova boja zavisi od ranga džudoke. Meka podloga, strunjača, na kojoj se takmičari bore zove se Tatami. I u muškoj i u ženskoj konkurenciji postoji 7 kategorija, u zavisnosti od tjelesne težine takmičara. Svako bacanje protivnika na Tatami se boduje sa po 3, 5, 7 ili 10 bodova, u zavisnosti na koji dio tijela je pao, i tako takmičari dolaze do pobjede. Bacanje protivnika na leđa zove se Ipon i donosi takmičaru 10 bodova i direktnu pobjedu.

Zanimljive činjenice o džudou

  • Džudo je najčešće praktikovana borilačka vještina u svijetu (izvor Hill Air Force).
  • Drugi je najveći sport u primjeni u svijetu nakon fudbala (izvor Hill Air Force).
  • Prva je borilačka vještina uvrštena na Olimpijske igre.
  • Obavezan je predmet u japanskom obrazovnom sistemu.
  • Takmičenja u džudou se organizuju u svim uzrasnim kategorijama.
  • Logotip ovog sporta je – nesalomivi duh.
  • U istoriji ovog sporta samo je 12 nositelja majstorskog pojasa 10. dan.
  • Osnivač ove vještine Džigoro Kano bio je visok samo 158,5 cm a težak oko 40 kg.
Foto: Hurriyetdailynews.com

Džudo je fizicki naporan i „težak” sport, ali je veoma bezbjedan i spada u red najsigurnijih sportova, gdje se povrede dešavaju mnogo rjeđe nego npr. u fudbalu ili košarci. Laicima to možda ne izgleda tako, ali džudo je veoma „elegantna” i „graciozna” sportska disciplina.

Ako jos uvijek niste odabrali sport za svoje dijete, upravo je možda džudo pravi izbor. Vaše dijete će imati pravilan fizički, emocionalni i intelektualni razvoj i dobru osnovu za normalan i zdrav život, a ono što nam učitelj Džigoro Kano poručuje možemo koristiti kao životni moto:

„Idi jednim putem. Nemoj biti uzvišen sa pobjedom niti slomljen sa porazom. Ne zaboravljaj oprez kada je sve tiho i nemoj biti uplašen kada ti prijeti opasnost.”

Maja Mojić

Diplomirani ekonomist za finansije po zvanju, a po duši zaljubljenik u pisanu riječ. Jarac sa podznakom u Biku, sa bosanskim genom, koji uvijek ide glavom kroz zid. Vječiti borac za pravdu i buntovnica u srcu. Majka tri dječaka, supruga, ćerka i iskren prijatelj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *