Ajredin Ajeti – Univerzalni sportista sa vojničkom disciplinom

Ajet je arapska reč i u prevodu znači Božije čudo. Svaki čovek ima to neko čudo u sebi, neki urođeni talenat i dar koji tokom života treba razvijati. Koliko je jaka simbolika reči, govori i priča o momku, Ajredinu Ajetiju, pravom sporskom čudu grada Zrenjanina.

Ajredin Ajeti je momak koji se oprobao u oko 20 boriličakih sportova, a verovatno toliko i ostalih. Osvajač i vlasnik preko 300 medalja i učesnik takmičenja u brojnim sportskim disciplinama, u zemlji i inostranstvu.

Rođen je 21. avgusta 1986. godine u Zrenjaninu, u kojem živi i dan danas sa svojom bakom, uz koju je i odrastao. Roditelji su mu se razveli i napustili ga, kada je imao samo 3 meseca, ali to nije uticalo na borbenost i snagu njegovog duha.

Od najranijeg detinjstva zavoleo je sport i potpuno mu se posvetio, a ta ljubav evo traje već više od 25. godina.

Prva sportska disciplina u kojoj se oprobao i osvojio svoju prvu medalju, 1996. godine, je karate. Takmičenje koje možda za druge nije bilo toliko značajno, ali za njega je ostalo nezaboravno jer ga je lično doživeo kao svetsko prvenstvo.

Oko 2000. godine počinje aktivno da trenira tekvondo, zatim prelazi na kik-boks, a 2008. godine ulazi u Urban Combat klub, u kojem je vežbao samoodbranu, kyokushin, džudo, điu đicu i MMA. Pored svega ovoga takmičio se i u pankrationu (sveborba), grappling, kombat sambou…

Koliko je predan sportu, u kojem svakog trenutka uživa, govori i njegova svakodnevna disciplina. Rano ustajanje oko 5h izjutra, treniranje pre posle posla, nakon čega se maksimalno odmara. Svoje slobodno vreme, kada ga ima, koristi za boravak u prirodi i u druženju sa prijateljima.

Svojom lavovskom i čeličnom voljom trudi se da postigne sve što zacrta, iako često zna biti nezadovoljan ostvarenim rezultatima. Uvek teži da bude još bolji, radeći ono što ga ispunjava.

Oprobao se i u neobičnim sportovima, za koje možda većina ljudi u Srbiji i ne zna da postoje, a to su: orijentering, girevoy i pentjak silat.

Orijentering je popularan u Srbiji. Sport kojim se bave i oni od 7 i 77 godina. Učesnik dobija kartu na kojoj su obeležene kontrolne tačke, koje se pomoću kompasa u što kraćem roku, a po zadatom redosledu trebaju proći.

Girevoy postoji samo u nekoliko klubova u zemlji, a ozbiljna je sporstka disciplina koja je najviše zastupljena u bivšim sovjetskim republikama. Takmičeći se u ovom sportu, Ajredin je krajem 2018. godine, na Girevoy kupu Srbije, održanom u Donjem Tovarniku osvoji jednu zlatnu i jednu srebrnu medelju.

Pentjak silat je još uvek kod nas u razvoju, ali je disciplina koju je Ajredin imao priliku da uči uz najbolje, zahvaljujući gostavanju reprezentacije Singupara u Srbiji. Ovo mu je veliki podstrek, a i radost koju unapred oseća zbog ostvarenja budućih debitantskih nastupa u ovom sportu.

Osvajač je mnogobrojnih medalja u različitim disciplinama, kao što su: zlato na svetskom prvenstvu borilačkih veština 2011. godine, bronzana medalja na evropskom prvenstvu u điu đicu, zlato na memorilanoj trci „Mihajlo Kampoš” u subotičkoj peščari, održanoj novembra 2018. godine, avgusta 2019. godine zlato u triatlonu u Hrvatskoj, 2 bronze u target sprintu, bio debitant u kros duatlonu…

Do sponzora za takmičenja nije bilo lako doći, pa je morao sam da se snalazi kako bi isfinasirao sve troškove oko opreme i takmičenja za koje se svakodnevno pripremao. Ni čega se nije stideo, te je radio sve vrste poslova kako bi obezbedio sebi novac i ostvario svoje snove i ciljeve.

Ali to nije bila sva njegova muka. 2014. godine u samo par sekundi, ostao je bez doma u kome je živeo. U tom požaru osim svog nameštaja i pokućstva, izgoreli su i svi njegovi pehari i medalje. Ostala je cela samo Nagrada grada Zrenjanina iz 2012. godine, u kojoj je bio proglašen za najboljeg sportistu,

Ni to ga nije slomilo. Uz pomoć mnogobrojnih ljudi, prijatelja i komšija uspeo je da obnovi svoj dom i nastavi da ređa i osvaja dobre rezultate.

Zrenjanin je oduvek bio grad sporta iz kojeg je poteklo mnogo vrhunski sportista.

Ajredin Ajeti je možda mlađi pripadnik tih sportskih generacija, ali je borac koji svojim radom i postignutim rzultatom daje primer kako se i oni postižu.

Momak koji u svom srcu gaji jarku želju, da se Zrenjanin vrati u sam vrh srpskog sporta, mestu koje mu po mnogo čemu i pripada.

Sandra Baltić Kučanda

Više Škorpija nego Devica. Žena vrele krvi čudnog spoja Vojvodine, Cetinja i Banije. Žena koja hrabro prati glas srca i sledi svoje snove. Ljubitelj prirode, fotografije, muzike, filma, pisanja i svakog oblika kreativnosti u kojoj čovek može izraziti sebe. Žena koja voli i grli život davajući mu najbolje od sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *