Soraja – Princeza tužnog pogleda

Kao maloj devojčici roditelji su mi čitali bajke u kojima lepa princeza upozna zgodnog princa i ljubav za ceo život. Ovo je jedna takva priča o princezi Soraji. Princezi tužnog pogleda koja je zbog društvenih normi morala da se rastane od svog princa. Ipak, njihova ljubav se nikada nike ugasila.

Soraja  Esfandijari Bahtijari bila je ćerka iranskog plemića i ambasadora u Nemačkoj. Bila je pripadnica plemena Bahtijari što u prevodu znači prijatelji sreće. Odrasla je i školovala se u celoj Evropi- od Velike Britanije , Francuske sve do Švajcarske. Nije ni sanjala da će se jednog dana udati za iranskog šaha i da će vladati svojom zemljom. Odrasla je relativno slobodno u Isfahanu i Evropi . Želela je da postane glumica.

Princeza Šams, starija sestra iranskog šaha, upoznala je Soraju tokom jednog od njenih boravaka u Londonu. Njen brat Muhamed Reza Pahlavi nasledio je šaha Rezu u periodu političkog previranja, na početku Drugog svetskog rata .

Poslednji iranski šah prvo je bio oženjen princezom Favzijom, najstarijim ćerkom egipatskog kralja Fuada I. Favzija je bila nestvarno lepa. Zvali su je azijska Venera. Favzija se udala za šaha 1939. godine. Nikada se nije dobro slagala sa šahovom majkom. Brak je trajao devet godina. Glavni problem je bio taj što prelepa Favzija nije rodila muškog naslednika, već samo ćerku Šehnaz. Pritisak svekrve i sve češće svađe sa suprugom su dovele do razvoda 1948. godine. Favzije se kasnije udala za egipatskog ministra s kojim je imala ćerku Nadin i sina Muhameda . Muško dete je bio krajnji i najvazniji cilj.

Posle razvoda, šah je trebao što pre da nađe ženu i da se oženi . Iste godine princeza Šams je upoznala prekrasnu šesnaestogodišnju Soraju. Šams je bila sigurna da je ta prelepa devojka prava žena za njenog brata i pozvala je da se zajedno vrate u Teheran. Soraja je tada završila školovanje u Švajcarskoj. Kada je ugledala šaha dogodila im se ljubav na prvi pogled . Bilo je predviđeno da se uskoro venčaju, ali planove je pokvarila Sorajina bolest. Nedeljama se lečila od tifusa. Priča se da je šah svaki dan donosio po jedan dragulj i spuštao Soraji na jastuk.

Foto: Profimedia

Venčali su se 12. februara 1951. godine . Posle dugotrajne bolesti venčanje je za Soraju bilo veliki izazov. Jedva je stojala na nogama a napolju je uveliko bila zima. Šah je naredio da se u ledenoj palati postavi više desetina peći na drva. Dvorski lekar je smatrao da to nije dovoljno, pa je naredio da ispod haljine nosi vuneni prsluk do poslednjeg trenutka. Kristijan Dior je kreirao venčanicu koja je bila preteška za Soraju. Na haljinu je utrošeno 20 metara svile, bila je ukrašena zlatovezom i štrasom, što ju je učinilo još težom. Nekoliko minuta pre početka ceremonije šah i jedan od njegovih pomoćnika makazama su odsekli 8 metara svile kako bi je oslobodili dela težine. Za Soraju je to bilo ogromno olakšanje i mogla je da stoji na prijemu posle verske ceremonije.

Prvi meseci braka bili su idilični. Mladi par je najviše vremena provodio u vili koja nije ličila na palatu.Uživali su u ljubavi kao iz bajke. Kraljevska porodica i država čekali su samo jedno rođenje naslednika- ali ga nisu dočekali .

Daily Motion: Soraja – Princeza tužnog pogleda

Uprkos pokušajima lečenja neplodnosti u Švajcarskoj , pomaka nije bilo, a šahu se sve češće sugerisalo da oženi još jednu ženu . Prema šerijatskom zakonu, šah je mogao dovesti novu ženu u porodicu ali ako na to pristane prva žena .

Sa Sorajom se pokušalo pregovarati da pristane da šah oženi još jednu ženu, ali je ona to odbijala uz izjave kako je brak svetinja, kao i njihova ljubav. Soraja nije mogla podneti da njen suprug posećuje nečiju tuđu postelju , koliko god je šah tvrdio da bi to bio samo fizički čin. Odlučila je da se razvede, jer ga je previše volela i nije mogla da ga deli.

Šah se ponovo oženio 21-godišnjom Farah Dibu koja mu je rodila sina. Ipak, naslednik zbog koga je sve žrtvovao nikada nije postao šah. Godine 1979. u revoluciji je ukinuta monarhija a Reza je umro u izbeglištvu.

Ladylike.hr

Soraja je posle razvoda napustila zemlju i odlazi u Švajcarsku gde je stalno proganjaju paparaci . Zvali su je princezom „tuznog pogleda“.

Princeza Soraja umrla je 25. 10. 2001. godine u Parizu . Njen brat Bidžan, koji je živeo u Minhenu, bio je njen jedini dobročinitelj. Došao je na sestrinu sahranu u Pariz, gde je ubrzo i sam preminuo od srčanog udara.

Pošto nije imao naslednika, celokupna imovina princeze Soraje pripala je Nemačkoj drzavi.Soraja je bila nesrećna žena koju je sudbina proklela .

Marijana Bašić

Završila Ekonomski fakultet. Obožava  književnost , muziku, reku. U slobodno  vreme voli  da ispija  kafe sa prijateljima . Voli da se šali  na svoj racun.Veruje u ljubav. Inače, bavi se statistikom tj. prati gledanost filmova po bioskopima tako da je uspela da spoji lepo i korisno. Razvedena, i mama jedne prelepe devojčice. Smeje se glasno i vodi ćerku sa sobom. Obožava da piše teme iz svakodnevnog života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *