Paulo Koeljo – od hipika do ratnika svetlosti

Jedan od najpoznatijih pisaca savremnog doba. Mističan, ali u isto vreme istinit, postojan kroz svoja dela. Prepoznatljiv po rečima koje odišu mudrost, stilski upakovanih u alegoriju.  Jedinstven i autentičan, baš kao i svaka kreacija Univerzuma.

Paulo Koeljo, rođen je 24. avgusta 1947. godine u Rio de Žanieru. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada. Član je Brazilske književne akademije od 2002. godine, a 2007. godine  biva proglašen i za ambasadora miraUjedinjenih nacija.

Zbog misterioznog stila pisanja, često je bio kritikovan, prozivan i osuđivan. Mnogi i dan danas to čine, ali njega to nikada nije, niti će sprečiti da živi svoj veliki dečački san.

Paulo je odrastao u tradicionalno-katoličkoj porodici. Od malena je imao viziju da postane pisac i od te vizije nikada nije odustao, iako su njegovi roditelji, kao i većina roditelja, imali ,,bolji plan” za njega.

Otac mu je bio inženjer, a majka domaćica. Kao i svaki roditelj, želeli su najbolje za svoje dete i čvrsto se protivili njegovoj ideji, ne videći u njegovom izboru perpesktivu, bar ne u Brazilu.

Kao tinejdžer počeo je da izražava veliki bunt. Zbog velike zabrinutosti i njegove opsednudosti pisanjem, magijom i svime onim što je protivno veri kojoj su pripadali, odlučili su da ga smeste u psihijatrijsku ustanovu.

Želeli su time da pomognu svom sinu, vrate ga na ,,pravi put”, put za koji su oni smatrali da je ispravan. Ali njihov put nije bio i njegov. Odatle je uvek izlazio sa još jačom željom i voljom da istraje u ostvarenju svoje misije, svog sna.

Foto: Pinterest.com

Iako je bio zatvoren i stidljiv, očajnički je pokušavao da postane umetnik. Kada je 1967. godine, poslednji put napustio psihijatrijsku ustanovu, obećao je sebi da će jednog dana to iskustvo pretočiti u reči i podeliti sa celim svetom.  Njegova knjiga ,,Veronika je odlučila da umre” svedok je tog obećanja, na osnovu koje je i 2009. godine snimljen istoimeni film.

Sa 20. godina upisao je pravni fakultet, ali ga je nakon godinu dana napustio. Sebe nikada nije video kao nekog uštogljenog muškaraca. Želeo je slobodu duha, koja je očajnički želela da se iskaže.

Duh pobune koji je nosio u sebi uticali su na njega da se pridruži Hipi pokretu, koji je 60-tih, a i 70-tih godina bio izrazito popularan. Kao član ovog pokreta proputovao je mnoge zemlje Južne Amerike, Severne Afrike, Meksika, Evrope.. 

Upoznavao je ljude, njihovu kulturu, tradiciju, ali na tim stazama životnog puta odao se razbojništvu, opijatima, bludu, želeći da iskusi život na jedan drugačiji način.

Foto: Facebook.com

Po povratku u Brazil počeo je pisati tekstove za brojne muzičare, ali je zbog većine koji su uzdizali magiju i okultizam bio hapšen. Radio je kao novinar, glumac, pozorišni režiser i sve do svoje 25. godine izučavao je sve ono što je za većinu ,,natprirodno” i protivno svakoj vrsti religije.

Jednog dana je iznenada u dubini svog bića, dobio poziv za najčudesnije putovanje na kojem se dogodio i njegov duhovni preporod. Uputio se na hodočaćše života, dugo 830 kilometara, od Santjaga do Kompostela, što je kasnije opisao i u svojoj knjizi ,,Dnevnik jednog čarobnjaka”.

Knjiga koja je postala bestseler u Brazilu, ali i bila podstrek mnogim čitaocima širom sveta da se upuste baš u ovo hodočaćše.

Svoju prvu knjigu, ,,Arhivi iz pakla”, objavio je 1982. godine, ali ona i nije imala neki poseban značaj. Četiri godine kasnije objavljuje ,,Praktični priručnik vampirizma”, koji ubrzo povlači sa polica, smatravši je nekvalitetnom.

Foto: Facebook.com

Njegov prvi bestseler i najprodavanija knjiga u istoriji, izdata je 1988. godine pod nazivom ,,Alhemičar”. Knjiga koja je inspirisala mnoge čitaoce širom sveta, među kojima su i Vil Smit, Madona, Farel Vilijams , kojem je i lično promenila život.

Knjiga koja je prevedena na oko 80 jezika i prodavana u milionskim tiražima u preko 80 zemalja. Knjiga zbog koje mu je 2009. godine dodeljeno priznanje Ginisove knjige rekorda, za najprevođeniji roman jednog živog autora.

Nakon njega, rađala su se dela i romani koji su zauzimali i još uvek zauzimaju najviša mesta na top listama najčitanijih knjiga širom sveta.

Foto: Facebook.com

Zanimljiva je činjenica da ni jedna knjiga nije nastala ni u jednom drugom gradu, ni u jednoj drugoj zemlji, već u onoj u kojoj je i rođen. Kada god je dobio inspiraciju za novu priču, vraćao se u rodni Rio de Žaniero da stvara.

Svaka njegova knjiga posvećana je određenoj tematici i doticala je uobičajene situacije iz života pojedinca, kroz koje je pokušao da, na njemu svojstven način, odgovori na pitanja za kojima je i sam tragao.

Kroz svoje junake i lična iskustva imao je želju da pomogne ljudima. Da im dočara da je moguće prevazići sopstvena ograničenja, strahove, sa ciljem da prihvate i ispolje svoju autentičnost i potencijal.

Iako je bio butovničkog i istraživačkog duha, a nakon preporoda koji je doživeo na svom pokloničkom putovanju, 1996. godine odlučio je da otvori Institut u želji da pomogne i da podršku kako mladima, tako i starima.

Osim knjiga koje piše i koje se čitaju, veoma je vešt u korišćenju medija. O tome svedoči podatak od 30 miliona pratilaca na Facebook-u, i preko 12 miliona na Twiterru.  2014. godine stvara i virtualnu fondaciju Paulo Koeljo, kako bi pomogao onima kojima je pomoć preko potrebna.

Foto: Facebook.com

Na inicijativu režisera Daniela Augustina, iste godine snimljen je film o njegovom životu ,,Hodočasnik – Priča o Paulu Koelju”. Film koji je otkrio mnoge tajne iz života ovog pisca, ali nakon kojeg je većina konačno mogla da razume ono što je kroz svoja dela, rečju oslikavao.

Citate i mudre pouke iz njegovih dela, danas možemo pronaći svuda. Dati su nam kao praktični putokazi za život. Možda, baš neki od njih vas navededa zastanete, razmislite i zapitate se u kom pravcu želite da nastavite.

Ovo su neki od poznatijih, za koje sam uverena da će dotaći vaše srce na pravi način i podstaći vas da probudite ,,Alhemičara” u sebi, jer ja jesam.

,,Ukoliko želite da budete uspešni, morate da poštujete jedno pravilo – nikada ne lažite sebe.

,,Setite se uvek da gde god da vam je srce, znaćete pronaći svoje blago.

,,Nikada ne možemo osuđivati živote drugih, jer svaka osoba za sebe poznaje svoje boli i odricanja. U redu je osećati da ste na pravom putu, ali potpuno druga stvar je biti ubuđen da je taj put pravi, ni jedan drugi.

,,Postoji samo jedna stvar zbog koje nećete moći da ostvarite svoje snove, a to je strah od neuspeha.

,,Svako ima kreativni potencijal i od trenutka kada počnete da ispoljavate taj kreativni potencijal, možete i da počnete da menjate svet.

Sandra Baltić Kučanda

Više Škorpija nego Devica. Žena vrele krvi čudnog spoja Vojvodine, Cetinja i Banije. Žena koja hrabro prati glas srca i sledi svoje snove. Ljubitelj prirode, fotografije, muzike, filma, pisanja i svakog oblika kreativnosti u kojoj čovek može izraziti sebe. Žena koja voli i grli život davajući mu najbolje od sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *