Najviši vrh Vojvodine

Srem, Banat i Bačka čine severnu srpsku pokrajinu Vojvodinu. Vojvodina je kompletno ravničarsko područje, žitnica Srbije i Evrope. Kao deo Panonske nizije, ovaj deo Srbije je nekada bio deo Panonskog mora, koje je nestalo davno, a planine koje se nalaze u Vojvodini su najverovatnije bile deo ostrva u tom moru.

Na istoku to je Fruška gora, a na zapadu pokrajine to su Vršačke planine. Baš na Vršačkim planinama nalazi se Gudurički vrh, najviši vrh naše severne pokrajine na 641 metru nadmorske visine.

To je izuzetno niska tačka s obzirom da samo u našoj zemlji ima i vrhova preko 2000 metara n.v., a kamoli tek kolike vrhove imaju neke druge planine u svetu.

Ali baš tih 641 metar n.v., na toj ravnici izgledaju kao Mon Blan. Smatra se da je kompletno ova planina iznad 250 metara n.v., bila ostrvo u Panonskom moru, tj. da je vodena masa dotle dopirala.

Iako mnogi misle da pripadaju Karpatima,Vršačke planine su škriljci magmatskog porekla, a ne krečnjak, što potvrđuje teoriju da nisu obronak Karpata, već najseverniji deo srpsko-makedonske planinske mase. Od 170 kvadratnih kilometara, 122 pripadaju Srbiji, a 48 Rumuniji.

Slika su i ogledalo prelepog grada čije ime imaju u svom nazivu,samim tim su i najslikovitiji deo srpskog dela Banata.U podnožju se nalaze vinogradi,a kako se krene uz kružnu planinsku stazu koja vodi ka vrhu, tu su izletišta, crkve, vidikovci.

Najpoznatija izletišta su Vršački breg i Crkvice, gde se nalazi i crkva Sv.Teodora, a na planini se nalaze i manastiri Mesić i Malo Središte.

Za ljubitelje ekstremnih sportova tu je i pista za paraglajding.

Vršačke planine su od 1982. park prirode, a od 2005. predeo izuzetnih oblika. Dom su za preko 1000 biljaka, od kojih neke postoje samo na ovoj planini.  Životinjski svet je takođe veoma bogat jer je ovo deo gde se spajaju planina i ravnica.

Pored Guduričkog vrha drugi veći vrhovi su: Lisičja glava 590, Đakov vrh 449, Vršačka kula sa 399 metara nadmorske visine.

Zato, ako ste ljubitelj prirode i planinarenja slobodno se uputite ka ravničarskom kraju Srbije. Baš tu severno od Dunava, upoznaćete prelepi Vršac i njegovu okolinu.

Pogled sa krova Vojvodine je vidikovac koji će vas sigurno ostaviti bez daha.

Ivan Filipović

Svestrana ličnost i večiti pesnik. Poznavalac sporta, istorije, geografije. Oduvek mi je bila želja da budem deo tima koji će se pisanjem boriti da poboljša ovaj svet i da ljudima ulepšava život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *