Ko je bila Leonardova Mona Liza?

Mona Liza ili Đokonda je čuveno umetničko delo Leonarda da Vinčija, kojim je ostavio duboki trag u svetu umetnosti.  Kao tvoroc novog pravca Renesanse  doprineo je procvetu umetnosti, a svojim delima i dostignućima ostao upamćen.

Tajanstvena Mona Liza nastala je u periodu između 1503. i 1506. godine. Ona jeprvi psihološki portret naslikan u istoriji čovečanstva. Izrađena  uljanom tehnikom na drvenoj ploči, nalazi se u muzeju Luvr u Parizu.

Veličina slike je 77 x 53 centimetra, a težine 8 kilograma. Iako mala, njen uticaj na kulturu je veliki. Poznata je po svom zagonetnom izrazu lica i skrivenim elementima na slici zbog kojih je i postala veoma popularna.

Leonardo da Vinči bio je fasciniran misterijom ljudskog lica i mogućnošću čitanja ,,pokreta duše” kroz pokrete i izraze lica. Tako je i nastala Mona Liza, koja je kasnije istoričarima umetnosti predstavljala veliku zagonetku. U pokušaju da reše identitet devojke koju je umetnik naslikao, nastale su razne teorije o mističnoj Mona Lizi. 

Lik devojke koji su proučavali mnogi istoričari, a sa svakim novim istraživanjem dolazili su i do novih otkrića. Jedno od njih je da je umetnika inspirisao i ženski i muški model,  dok drugi veruju da je u pitanju Liza del Đokondo, supruga firentinskog trgovca svile koji je naručio portret.

Nedavno je otkriveno da protret sadrži skrivene kodove, koji se golim okom ne mogu videti, ali su pod lupom upečatljivi. U levom oku vidljiva su slova i brojevi, dok se u desnom nalaze slova ,,L” i ,,V” koja najverovatnije predstavljaju inicijale umetnika. Otkrićem ovih kodova, došli su do zaključka da je Leonardo pomoću njih želeo da prenese neku poruku.

Mona Liza je 1911. godine ukradena i vraćena tek posle dve godine kada je pronađena  u Firenci. Iako nikada nisu otkrili ko je ukrao čuveni portret devojke, među osumnjičenim se našao se i Pablo Pikaso.

Godine 2005. ovo remek delo analizirano je na Univerzitetu u Amsterdamu pomoću softvera za prepoznavanje emocija. Emocije koje ova čudesna slika raspolaže su:  83% srećna, 9% zgrožena, 6% uplašena, a 2% ljuta.

Leonardova muza je i posle toliko vremena i istorijskih otkrića ostala mistična. Malena slika i dalje krije tajnu ko je bila Leonardova Mona Liza.

Biljana Ilić

Kreativna osoba koja voli da piše, istražuje i prati svoje snove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *