Eustahija Arsić – prva srpska pesnikinja

Kada govorimo o našim pesnikinjama, ne možemo da kažemo da ih imamo malo, ali možemo da kažemo da su u manjini. Stoga vam predstavljamo prvu srpsku pesnikinju Eustahiju Arsić.

Rođena pre svog vremena u porodici Cincić u Irigu, 14. marta 1776. гodine, Eustahija Arsić bila je prva srpska književnica, čije se ime pojavilo na koricama jedne štampane knjige. O njenom školovanju nema puno podataka, ali se zna da je bila izuzetno obrazovana i da je govorila čak šest jezika. Borila se protiv neznanja I nepismenosti, a njene reči: „Blago našem rodu kad bude svaka žena znala čitati naravoučitelne knjižice jer slepa mati svojoj deci oči vadi.” tome i svedoče. Pored toga bila je i dobrotvorka, pomagala je štampanje knjigа Joakima Vujića I Vuka Stefanovića Karadžića.

Pisala je na slavenosrpskom jeziku, a za života objavila je svega 3 knjige. Njenu prvu knjigu objavila je Budimska Univerzitetska štamparija, danas poznatu pod nazivom „Sovjet maternji“. U potpisu je samo skromno pisalo – sočinitelnica, da bi tek pri kraju svoje kratke knjižice malog formata upisala svoje ime, ispod jedne pesme.

U svojoj knjizi Eustahija Arsić propagira prosvetiteljske ideje, kao I nužno obrazovanje žena. Posebno mesto u vaspitavanju dece, ona je videla u majkama, što možemo pročitati na stranicama ove knjige:

„Vospitavaj dšter trudoljubiju, domostrojeniju, blagonaraviju. Ot mudrih spisanija knjigi naučajut nas naravoispravleniju. Istorije naučajut, čto ti sbilosja prežde nas na zemlji. Geografija učit poznavati premudrost božiju i zemnogo kruga, a vsja postignuti možemo trudoljubivim čtenijem. Rod naš dnes dičitsja mudrih spisatelj knjigami. Kto s radostiju ne pročitajet knjigi premudrejšego Dositeja? Želja blaženago jest, da svaka djevica naučit istoriju, geografiju, logiku i naravoučitelnu filosofiju.”

Njen poslednji suprug, a udavala se tri puta, Sava Arsić,  senator i gradski načelnik, i sam je bio dobrotvor, te su pomagali školstvo i svaki vid prosvećivanja, a piscima su davali novac za objavljivanje knjiga i skupljali im prenumerante. Zajedno sa Savom, stekla je plemićku titulu, pre svega za prosvetne zasluge.

Na pitanje da li je Eusthija Arsić naša prva književnica, možemo odgovarati iz više perspektiva, a da opet ne budemo potpuno u pravu, ali, sa druge strane jedno je sigurno: prva je imala hrabrosti da se pre svih srpskih žena ogleda na peru, pišući slavenosrpskim jezikom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *