Zamke halo efekta

Nastavnik je prozvao učenika da odgovara za ocenu. Predmet dobra stara istorija.  Pogledao je ostale ocene učenika i video: matematika kec, hemija kec, fizika kec, ostalo dvojčice, poneka gedžava trojka. Postavio nekoliko pitanja i učenik je odgovorio tačno. Ma, sve je znao…. Nastavnik se opet zagledao u ostale ocene i zaključio: ,,Dovoljna ti je trojka!”

Ali učenik je znao za čistu peticu. Zašto nije ocenjen peticom? Zato što je nastavnik ocenjivao kriterijumom halo efekta.

Da, koliko je nepravde u tome da na bazi jednog ili par nekih podataka izvlačimo opštu sliku o nekome i ocenjujemo ono što ne znamo. Koliko nepravde ima u tome  da procenjujemo jednu stvar na bazi onoga što je već ocenjeno, a nema veza sa onim što mi posmatramo i ocenjujemo.

,,Čuo sam!” – slab kriterijum! 

Mnogi pragovi profesionalnih nesposobnosti su probijeni na bazi halo efekata. Dobar pisac nužno neće biti dobar političar. Odličan teniser neće biti, nužno, dobar predsednik države. To što je neko imao kečeve iz matematike i hemije, ne znači da ne zna istoriju za čistu peticu. To što se neko razveo, ujedno, ne znači da mu drugi brak neće biti divan. To što se neko glupirao u mladosti, ne znači da nije evoluirao u pametnog i zrelog čoveka.

Jedna osobina nije jednako celina.  Kamičak nije ekvivalent mozaiku. Odnos dvoje ljudi nije odnos koji bi se preslikao kao dostignuće kada bi jedna od tih osoba ostvarila odnos sa nekom drugom osobom.

Odelo, definitivno, ne čini čoveka. Fini maniri nisu garancija da niste upravo upoznali psihopatu. Onaj na sceni, nije nužno tako cool i divan mimo snopa reflektora. To što je neko loš u nečemu, ne znači da je loš u svemu. Ako se nekome nije svideo film, to još uvek ne znači da taj film ne biste trebali da pogledate. Možda će to za vas biti jedan od boljih filmova koje ste gledali.

Da, šarmantan mladić, može biti apgrejdovana verzija Džeka Trboseka. Prelepa devojka, nužno nije ni najpametnija, ni najzanimljivija osoba. Istina je, masovni ubica može mnoooogo voleti životinje i prema njima biti dobra duša, isto kao i vi. Onaj poganac na jeziku, neprijatni i rigidni čovek, upravo bi on mogao biti taj koji bi podmetnuo grudi ukoliko bi neko pucao na vas.

Halo efekat je fenomen socijalne psihologije i odnosi se na sklonost da na osnovu malog broja podataka, informacija ili pukog utiska donosimo sveobuhvatnu ocenu o nekome. Otuda mnogih preskupih i kobnih zabluda.

Polako, hemija je hemija, matiš je matiš, istorija je istorija, scena je scena, udvaranje je udvaranje, brak je brak, jedna osobina je samo jedna osobina, jedno dostignuće je samo to jedno dostignuće.

Mislite o halo efektima, ako im odolite, život će vam biti plodonosniji i smisleniji.

Milan Ceković

Pesnik, autor romana „Lenija”, diplomirani ekonomista – master, saradnik Akademije Oxford i medijske kuće „021“, generalni menadžer udruženja građana „100IĆ-Podstrek” koji živi pod motoom „inicijativa – DA, insistiranje – NE”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *