Udovoljavanje ruši samopouzdanje

Čovek često ima potrebu da udovolji drugima. Na prvi pogled, udovoljavanje ne deluje kao neka loša osobina. Naprotiv, ono budi u čoveku plemenitost, velikodušnost i ljubaznost. Ali kontinuirano stavljanje tuđih potreba ispred ličnih, zapravo je jedan od pokazatelja nedostatka samopouzdanja.

Previsoki zahtevi okoline, brojne obaveze, nedostatak vremena i nastojanje da sve sami obavljate, jer niko to neće od vas bolje, ugroziće kako vas same tako i vaše zdravlje.

Preterana briga o drugima i udovoljavanje njihovim potrebama, oduvek su bile više svojstvene ženama nego muškarcima. Preuzimanje više obaveza na sebe nego što je to objektivno, kad tad dovešće do zasićenja organizma i tzv. „pucanja po šavovima”.

Savremen čovek rastrzan među brojnim obavezama, čak i uz dobru organizaciju, u jednom trenutku osetiće pretežak teret na svojim leđima. Problem nastaje kada čovek iz želje da se dokaže i stekne naklonost drugih, počne da ugrožava sopstvenu sreću i zdravlje.

Lep je gest pomoći drugome i naći mu se u nevolji, ali konstantno usrećivanje drugih dovodi do iscrpljenosti sopstvenih resursa snage, kako fizičke tako i mentalne. Iz te nemoći da sve ostvarimo i postignemo, razvijamo osećaj da nešto ne radimo kako treba, mislimo da nismo dovoljno dobri i postajemo nezadovoljni.

Vremenom, to nezadovoljstvo urušava čovekovo opšte stanje organizma, a stres koji se stvara pod tim pritiskom lagano prerasta u anksioznost i depresiju.

Čovekova potreba da se oseća korisno i prihvaćeno, po svaku cenu, direktno je povezana sa njegovim samovrednovanjem i samopouzdanjem. Želja da kod drugih stvori određenu sliku o sebi, na osnovu koje će biti vrednovan i vidljiv, vuče ga ka nekom nerealnom savršenstvu.

Umesto da usrećujete druge, bolje se zapitajte kako da usrećite sebe, koliko su vam zaista važna tuđa mišljenja i koliko vas ona opterećuju. Postavljate ta pitanja i više puta ako treba, samo budite iskreni prema sebi u davanju odgovora.

Ukoliko vaši odgovori ukazuju na to da zaviste od drugih i onog što će oni reći, da su vam drugi preči nego vi sami sebi, vreme je da menjate svoje navike.

Razmislite dobro o onom šta bi vas usrećilo. Napravite listu prioriteta, pođite od malih stvari, a zatim odredite vreme za te aktivnosti.

Osim što ćete usrećiti sebe, naučićete da ne rasipate svoju vreme i energiju. Mnogo je bolje uraditi i dve stvari dobro, nego 10 polovično ili onako reda radi. Ono što je nabitnije od svega je da obavezno na kraju pohvalite i nagradite sebe.

Neka vam osnovni prioritet bude da se u svemu što radite vi osećate dobro, a sam osećaj da ste nešto postigli, makar to bila i najmanja sitnica, ojačaće i vašu veru u sebe.

Sandra Baltić Kučanda

Više Škorpija nego Devica. Žena vrele krvi čudnog spoja Vojvodine, Cetinja i Banije. Žena koja hrabro prati glas srca i sledi svoje snove. Ljubitelj prirode, fotografije, muzike, filma, pisanja i svakog oblika kreativnosti u kojoj čovek može izraziti sebe. Žena koja voli i grli život davajući mu najbolje od sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *