Blaženstvo ili ništavilo –„Nirvane”

Blaženstvo, cilj kojem svi težimo, a ne znamo kako naći put do njega. Kako da iz potpunog ništavila dosegnemo to uzvišeno stanje uma i duše. Put je vijugav i ni malo lak, zahteva disciplinu, strpljenje i odricanja, ali ono što nas čeka na kraju tog puta je od neprocenjive vrednosti.

Veliki broj ljudi nije stvestan pravog razloga i suštine svog postojanja.

Ceo život ka nečemu težimo, nešto želimo, ali nismo u potpuno sigurni i šta? Ono što zasigurno želimo je da budemo srećni i ispunjeni, ali na pitanje, šta je to što će nas usrećiti, mnogi ne znaju gde da potraže odgovor.

Potpuni haos, ništavilo i beznađe, borba uma i duše. Uplašeni i zaslepljeni mrakom u tom beznađu, ne vidimo da je baš to stanje put ka blaženstvu. Put koji je ujedno i prirodan proces koji naš um mora da prođe kako bi doživeli preporod i transformaciju.

Kako bi došli do tog uzvišenog stanja moramo se osloboditi i prošlosti i budućnosti, živeti u trenutku, koji se dešava ovde i sada. Naše želje su samo iluzije koje treba ugasiti, kako bi doživeli potpunu slobodu živeći život bez patnji, a koje su uticaj spoljašnjeg sveta.

Čovek najpre treba misli da usmeri na lepe stvari i da vidi lepotu u svemu, a sve ono što ga ograničava i postavlja barijere oko njega treba izbegavati.

Treba negovati duh koji živi u nama, dopustiti energiji da se oslobodi, pustiti je da teče, a materijalne stvari ostaviti po strani.

Dobre i loše stvari ne postoje, to su samo ograničenja i slike koje reprodukuju naše misli. Za svaku sistuaciju za koju mislimo da je loša je u stvari samo jedan stepenik više ka cilju i kao takvu je treba tako i posmatrati.

Važno je spoznati sebe i ono što nosimo u sebi, jer gde god da odemo to će uvek da nas prati. Koliko god bežali, od istine koja je prisutna u nama se ne možemo sakriti.

Šta je to što sputava čoveka i pretvara njegovu energiju u negativne vibracije?

Uglavnom su to potisnuta osećanja poput tuge, ljutnje, besa, mržnje, zavisti, gordosti, oholosti, koje smo skupljali kroz životna iskustva i uz koje nikada nećemo doživeti osećaj blagostanja, ukoliko ne zavirimo u dubine i otkrijemo njihov pravi uzrok.

Samospoznajom ili osvešćivanjem tih uzroka, mi smo već na dobrom putu ka transformaciji i preporodu. Kada sami uvidimo šta nas je to učaurilo, blokiralo, zaklonilo vidik tako da ne vidimo jasnu i realnu sliku, već smo dobar deo svoje duše oslobodili.

Ništavilo nije kraj i nepovratno stanje, već početna tačka ka blaženstvu.

Nemoje tražiti mir i blagostanje na mestima gde ih nema, na onima koja su izvor slatkih životnih zadovoljstva. Potražite ih u sebi, u čistoti svoga srca i duše, u ljubavi i veri u Boga.

Nevena Lilin

Rođena ’88 kao vodolija, jedinstvena i drugačija, a opet sasvim jednostavna i obična. Supruga i majka četvoro dece. Poštujem pravoslavlje, tradiciju i običaje. Volim prirodu, cveće i šlagere ’70 – ih. Pisanje je moja strast, a papir i olovka moji najbolji prijatelji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *