Tata + Kira = „ Raspevana lektira ”

On je muzičar i otac. Ona je divna mlada dama, umetnica sa željom da postane veterinarka. Zajedno su tandem snova, tim koji muzikom boji čitav svet. Kao jako mala znala je čitav Grčki alfabet, danas ima širok spektar pesama koje zna. Ako volite decu i muziku, onda ste sigurno čuli za tatu i Kiru, i njihovu „ Raspevanu lektiru ”.

Haris Abdagić, muzičar iz Bosne i Hercegovine, i njegova ćerka Kira čine jedan zaista veličanstveni tandem. Svojom interpretacijom poznatih domaćih i stranih pesama uveseljavaju ljude širom sveta.

Za Mom Secret magazin njihovu priču ispričao je lično Kirin tata Haris.

Kako ste došli na ideju da osnujete „ Raspevanu lektiru ” ?

Nije bilo teško doći na tu ideju, budući da se u našoj kući uvijek sviralo i pjevalo, a Kira je od najranijeg djetinjstva pokazivala interesovanje za muziku. Krenulo je spontano, tako što je Kira s roditeljima slušala lijepe pjesme i izrazila želju da ih pjeva. Prekretnica se dogodila kad smo na našu Facebook stranicu postavili obradu Bajagine pjesme Bademi i so, koja je imala preko sto hiljada pregleda. Od tada do danas je naše pjesmice vidjelo preko 10 miliona ljudi.

Foto: Facebook.com

Koliko je Kira imala godina kada ste primetili njene vokalne sposobnosti?

Uvijek to govorim, pa ću i sada ponoviti – Kira je prije propjevala nego što je progovorila i prohodala. Dakle, od najranijeg djetinjstva – od svoje druge godine – Kira je ispoljavala muzički talenat.

Video u kome Kiru podučavate grčki alfabet bio je veoma popularan. Da li mislite da se može učiti kroz muziku?

Naravno da može. Kroz muziku, igru i zabavu se najbolje uči, iz prostog razloga što takav pristup djeci pričinjava radost i zadovoljstvo, a djeca kad su sretna i radosna, spremna su i da upijaju znanje. Učenje ne smije biti dosadno, jer djeca ne podnose dosadne stvari.

Koje su vaše omiljene pesme koje izvodite zajedno?

Izvodimo mnoge pjesme i pjesmice, od Minje Subote i Branka Kocke Kockice do Bajage, ili Kemala Montena. Mogu reći da su nam najdraže baš one pjesme za koje smo se odlučili da ih snimimo, a izdvojio bih „Shallow” i Bajaginu „Dobro jutro”.

Foto: Facebook.com

Na vasem repertoaru našle su se pesme svetski poznatih izvođača kao što su Lejdi Gaga, Bob Dilan, Bitlsi. Kako birate pesme koje želite da obradite?

Kad nam se dopadne neka pjesma, danima je pjevušimo i slušamo, a potom i napravimo svoju obradu. Uglavnom Kira bira pjesme, a mama i tata samo malčice usmjeravaju njeno Youtube pretraživanje. Kira već sada ima vrlo istančan muzički ukus.

Obrađujete pesme iz celog sveta na raznim svetskim jezicima. Koliko vremena treba Kiri da nauči pesmu na stranom jeziku?

Zavisi. Ako joj se pjesma baš mnogo dopada, nauči je vrlo brzo. Kira već uveliko uči engleski jezik, pa pjesme na engleskom lako nauči, jer razumije o čemu pjevaju.

Skoro ste bili u avanturi „ Bosanska dolina piramida ” koja vas je inspirisala da otpevate jednu originalnu duhovnu pesmu. Možete li nam reći nešto više o tome?

Taj misterij visočkih piramida se nalazi u našem komšiluku, pola sata vožnje od Zenice, pa smo odlučili da se upustimo u tu avanturu. Bilo nam je super, vidjeli smo mnogo zanimljivih stvari i naravno poželjeli da nešto i otpjevamo. Na repertoaru se našla duhovna pjesma „Kumbaya”, koju je tata nekad davno čuo u izvedbi Joan Baez.

Kako ste provodili dane u izolaciji, da li su nastale neke nove pesme?

Trudili smo da radimo sve ono što smo radili i prije izolacije – da se družimo, igramo, zezamo, pjevamo. Mislim da smo u tom periodu snimili pjesmu zagrebačkog benda Detour „Snijeg”, jer smo ipak bili malo sjetni i tužni.

Kako ste došli na ideju da kao instrument za vaše izvedbe koristite ukulele?

Kira je taj rozi ukulele dobila na poklon od svoje mame. Mene je taj maleni, čudnovati instrument, naravno, zainteresovao, pa sam ga vrlo brzo naučio svirati. Kao gitaristi, to mi je bilo vrlo lako. I onda, kad smo počeli snimati pjesme, bilo je puno slađe da tata koristi rozi ukulele nego da svira gitaru.

Kakvi su planovi za Kirinu dalju muzičku karijeru?

Kira trenutno planira da bude veterinarka, tako da nemamo planove za muzičku karijeru. Ako nekad u životu poželi da se profesionalno bavi muzikom, njeni roditelji će je podržati. Međutim, ona je sada djevojčica koja treba da se igra i druži sa svojim vršnjacima, a planovi su uglavnom vezani za školu.

Ivana Čolić

Diplomirana profesorka francuskog jezika i književnosti, ljubitelj stranih jezika i dobrih knjiga, dete u duši. Obožavalac životinja, slikarstva i cveća. Smatram da se malim koracima dolazi do velikog cilja i da je za put do uspeha potrebno samo da verujete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *