Nešo Popović – Shonery – „Prija mi da me porede sa Braunom”

Nešo Popović – književnik, pravnik i bloger. Na blog sceni poznatiji kao Shonery. Napisao je ljubavnu priču „Potraga”, o traganju, greškama i teškim izborima i roman šaljive fantastike o Mirku Pladuljali zajedno sa mladom Petrom Rapaić. Na sebe je skrenuo pažnju književnog sveta svojim romanom prvencem „Drugo carstvo” . Rođen je u Zagrebu 30.juna 1979. godine. Živi i radi u Beogradu.

Za Vas kažu da ste srpski Den Braun, da li Vam to imponuje ?

Tačno znam i ko je to rekao. Bio bih lažno skroman kada bih rekao da mi nije bilo drago kada sam pročitao poređenje sa Braunom. Uprkos tome što znam da nas deli onoliko, on je u Americi, ja u Srbiji. Vrlo rado čitam njegove romane, jer znam da ću dobiti očekivani nivo zabave i zanimljivo vođenu priču (ne mora biti originalna). Hvala na poređenju…

Koje su prednosti a koje mane posla kojim se bavite ?

Ako se pitanje odnosi na moje formalno obrazovanje, kao pravnik sam radio vrlo kratko pre desetak i više godina. Znao sam da nisam iz te priče i kada sam bio na početku studija i kada sam završio iste. Trenutno radim u jednoj knjižari i prednost je ta da mogu da pričam o knjigama sa različitim ljudima, da se upoznajem sa različitim naslovima i da povećavam listu knjiga predviđenih za čitanje. Mana je naravno ta što imam manje vermena za sebe, porodicu, pisanje i slično.

Šta biste radije – da budete pisac bestselera, da uđete u školsku lektiru ili da budete dobitnik Nobelove nagrade za književnost?

Hm, zanimljivo pitanje. Ne želim da gušim decu po lektirama, neka me čitaju svojevoljno, ako žele. Nobel? Da budem iskren, popriličan broj pisaca koji su dobili istog, ne odgovaraju mom čitalakčkom senzibilitetu. Ostaje mi bestseller. Dobro, ako mora tako, prihvatiću se bestelera i slave, ako već neće neko drugi.

Da li u Srbiji može da se živi od pisanja i koliko je teško biti pisac u našoj zemlji?

Ne, i užasno teško. Postoji u zemlji samo 5-10 pisaca koji mogu da žive od pisanja svojih knjiga. Svi ostali su mentalno pisci, ali prihod od pisanja nemaju. Kad se odbiju knjižarske marže(45-50%), troškovi štampe, preloma, lektora, naslovnice. Jasno vam je šta ostaje piscu. Ta se slika menja u slučaju velikih tiraža, onda pisci mogu da žive od pisanja.

Kako ste i kada odlučili da otvorite blog, šta Vas je motivisalo da počnete da pišete ?

Blog sam pokrenuo pre nekih sedam, osam godina. Čitao sam tada Kišona, i odlučio sam da ću pisati priče u sličnom stilu. Malo po malo priče su se nizale(oko 200), tu je i roman, pa još jedan…

Koliko u Vašem romanu „Drugo carstvo” ima fikcije a koliko je baziran na istinitim činjenicama ?

Inspiracija je došla kada su bili nemiri u Makedoniji (za mene će to zauvek biti Makedonija) pre 5-6 godina. Ima malo realnosti i sasvim realne opasnosti da se kod nas dogodi sličan scenario. Ako me uhapse zbog predviđanja budućnosti i podstrekavanja, setite me se sa vremena na vreme… .

Zašto baš naziv „Drugo carstvo”?

Prvo carstvo je bilo u vreme Dušana, Drugo carstvo je sada.

Ko je Jelena Todorović ? Ko Vam je bio inspiracija za njen lik ?

Jelena je jednostavno kombinacija mnogih žena, takođe je zamišljeno da bude protivteža uobičajenim muškim inspektorima. Ne poznajem crvenokose sa zelenim očima, tako da je Jelena samo plod moje uzburkane mašte.

Kada možemo da očekujemo nastavak priče o inspektorki Jeleni ?

Mislio sam da ću biti gotov sa pisanjem nastavka do kraja juna. Sad se nadam da ću uspeti da završim do kraj septembra, makar prvu ruku.

Za kraj bih Vas pitala na čemu sada radite ?

Pišem novi slučaj Jelene Todorović, ovog puta će se sresti sa serijskim ubicom. Zajedno sa Petrom, biram naslovnicu za naš roman šaljive fantastike. Pored toga, pišem nekolicinu priča(za konkurse i svoju dušu), a i upravo sam skuvao nekoliko tegli pekmeza od šljiva.

Marijana Bašić

Završila Ekonomski fakultet. Obožava  književnost , muziku, reku. U slobodno  vreme voli  da ispija  kafe sa prijateljima . Voli da se šali  na svoj racun.Veruje u ljubav. Inače, bavi se statistikom tj. prati gledanost filmova po bioskopima tako da je uspela da spoji lepo i korisno. Razvedena, i mama jedne prelepe devojčice. Smeje se glasno i vodi ćerku sa sobom. Obožava da piše teme iz svakodnevnog života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *