Milena Ferenčević – „Lepa i slobodna žena su jedan predivan paket sa kojim se teško nositi”

Milena Ferenčević iz Sombora, umetnica i apsolvent Pedagoškog fakuilteta, intrigira svojim delima i stavovima. O slikarstvu je, kako kaže, mnogo toga naučila od profesora Miloša Pejovića. Njene slike provociraju, razbijaju tabue i opominju.

Njena prva samostalna izložba slika „Moderno ropstvo” koja je održana u Somboru, 2018.godine, govori o položaju žene, eksploataciji njenog tela i savremenoj manipulaciji na kojoj počiva reklamiranje proizvoda i usluga. Ovom izložbom slika, Milena, ukazuje na apsurd i licemerstvo savremenog sveta, razapetog između ideala i lažnog morala. 

Za Mom Secret, Milena Ferenčević govori o slikarstvu, savremenoj ženi, umetnosti, slobodi planovima i njenoj večnoj ljubavi – Somboru.

Šta za Vas znači slikarstvo?

Slikarstvo je za mene kao novi strani jezik koji naučiš ali nikada do kraja. Odabrani ga znaju govoriti, a svi razumeju. Divno je što svako može na svoj način pročitati sliku i uvek je iznova osetiti. Takođe, slikarstvo je i beg od svega što je stvarno, prosečno, monotono i lako vidljivo.

Slikarstvom se bavite od svoje šeste godine, šta je ono najvažnije što su godine naslikale u Vama?

Kada razmišljam o detinjstvu, gotovo da ne mogu da se setim situacije, a da mi nisu četkica ili ugljeni štapić u ruci. Moj stil se nadograđivao u pravcu ekspresionizma, mada možemo pronaći i primese kubizma. Godine zanimanja za umetnost su od mene napravile jednu stabilnu osobu, bez kompleksa, svesnu sebe i svojih osobina.

Tema Vaših slika je moderno ropstvo žene- Zašto je moderna žena u ropstvu?

Moderna žena može biti u ropstvu svoje porodice, zanimanja, medija… Da li se ona otrgne, to zavisi isključivo od nje. Kada bismo razgovarali o recimo najgorem primeru to bi bila žena koja u svojoj zajednici retko ili nikako nema prava na svoje mišljenje, na poslovnom polju nije poštovana i priznata za svoj rad i na kraju kao takva postaje rob loših medija koji joj diktiraju kako treba da izgleda, da se ponaša i sve ostalo. Jedno vuče drugo i zato je veoma važno biti sigurna, samouverena, samostalna, a opet brižna, porodična i društvena.

Iz Vaših slika isijava erotičnost, da li je ona za Vas ključni simbol slobode?

Kada bih rekla da je erotičnost ključni simbol slobode, to bi značilo da je najvažnija u putu do rasterećenja od stega i svega što nas ograničava. Nije. Erotičnost je samo jedan od stepenika koje moramo da pređemo kako bismo živeli nesputani. Ako čovek nije u skladu sa svojom seksualnošću, on ne može da tumači na pravi način erotiku u umetnosti. Za njega će jedan najobičniji akt biti vulgaran, a sadržaj u medijima koji imamo prilike da vidimo- normalan i uobičajan.

Šta za Vas znači biti lepa i slobodna žena?

Lepa žena je dobra i negovana žena željna unapređivanja i znanja u bilo kom obliku. Ona nije žena čija je lepota po merama zajednice i društva, već žena koja ima lep osmeh i lepu dušu. Takođe, sloboda je kada ne zavisiš od okoline. Ni u jednom smislu, od njihovog mišljenja do materijalnih stvari. Lepa i slobodna žena su jedan predivan paket sa kojim se teško nositi.

Šta možemo očekivati od Vašeg sveta ideja, boja i mnogo toga teško objašnjvog?

Trenutno radim na novoj seriji slika, koja je veoma drugačija od serije ,,Moderno ropstvo’’. Nema boli, nema upečatljivog lika, samo mističnost i nagađanje. Očekujem izložbu krajem sledeće godine, mogu da kažem već sada da će se apsolutno razlikovati od klasičnih izložbi. Završila sam zbirku pesama sa mojim ilustracijama koju imam u planu, tako da se apsolutno posvećujem slikarstvu.

Zašto treba živeti u tem Somboru?

Ne mogu nikome reći u kom gradu treba živeti, ali mogu reći da treba živeti tamo gde si voljen, ljubljen, poštovan i slobodan. Za mene je to moj grad, tamo gde si kod kuće. Takođe, rekla bih da Sombor treba posetiti zbog neverovatnih pejsaža, odlične hrane, konja, muzike i mira. Dobrodošli!

Milan Ceković

Pesnik, autor romana „Lenija”, diplomirani ekonomista – master, saradnik Akademije Oxford i medijske kuće „021“, generalni menadžer udruženja građana „100IĆ-Podstrek” koji živi pod motoom „inicijativa – DA, insistiranje – NE”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *