Dušanka Glid – „U mojim projektima uvek ima mnogo toga nevidiljivo intimnog”

Dušanka Stojanović Glid je poznato lice našeg glumišta. Stalni je član ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, a publika je može videti i na scenama ostalih pozorišnih kuća, ali i na malim ekranima.

Rođena je 26. aprila 1965. godine u Beogradu, a glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti. Njena bogata karijera koja traje više od 30 godina obeležena je mnogobrojnim pozorišnim, filmskim i televizijskim ulogama. Dobitnica je velikog broja nagrada od kojih joj je, kako sama kaže, najdraža nagrada grada Beograda.

Nečista krv, Višnjik, Život je san, San letnje noći, Majka hrabrost i njena deca, Trojanke, Revizor, Mizantrop, Buđenje proleća, samo su neke od predstava u kojima je ostvarial zapažene uloge. Ovih dana je možemo videti i u seriji Državni službenik, a trenutno radi na još jednom autorskom projektu.

Diplomirali ste glumu na FDU u klasi profesora Vladimira Jeftovića. Odakle ljubav prema glumi i u kom momentu ste shvatili da želite da to bude Vaš životni poziv?

To znači da bih sada morala da se bavim majnovanjem ili kopanjem po sećanju mladalačke odluke koja uopšte tada nije delovala kao definitivna, s obzirom da nisam išla u dramske grupe. Imala sam mnogo interesovanja, svirala violončelo… Savladala sam još neke veštine, koje su vremenom prerasle u moj životni poziv, tek kada sam završila studije definitivno.

Stalni ste član ansambla Narodnog pozorišta. Kako komentarišete repertoar pozorišta?

Moj repertoar je veoma razvijen i bogat, kako u Narodnom pozorištu tako i u drugim. Tako sam promišljala…Radila projekte sa rediteljima koji su me želeli i učestvovala u podelama koje su mi imponovale. Tu su i tekstovi koji su me uzdizali i omogućili mi da koncentrisano prenesem misao publici.

Igrate u pozorištu, na filmu i televiziji. Da li Vam više prijaju svetla pozornice ili svetla reflektora na setu? Gde se najbolje osećate?

Osećam se svuda dobro ukoliko sam u dobrom kontaktu sa sobom i ekipom.

U svojoj bogatoj karijeri sarađivali ste sa mnogim velikim imenima. Koju saradnju biste izdvojili?

Sada mogu već po decenijama da razmatram. To su one saradnje koje su u meni budile zanos, entuzijazam i koje su širile svest. Bilo ih je puno, na sreću mnogo više od onih koje su bile neuspešne.

Autor ste brojnih projekata. Koje teme najčešće obrađujete i gde nalazite inspiraciju?

Nalazim ih u svojim starim, novim, večnim interesovanjima. U temama koje oštre duh i ispravljaju kičmu.

Foto: Facebook.com

Poznati ste kao neko ko ima jasan stav i ko se ne plaši da iznese svoje mišljenje. Koliko Vam je to pomoglo, a koliko odmoglo u dosadašnjoj karijeri?

Pa verovatno je i jedno i drugo, samo to tek kasnije izađe na videlo…Da li ima posledica ili izaziva poštovanje? Kako kod koga, u zavisnosti sa etikom i umetničkim moralom te osobe ili grupe.

Da li, po Vašem mišljenju, ima nade za kulturnu scenu Srbije i šta je to što je neophodno uraditi da bi se popravilo sadašnje stanje.

Da nema nade ja bih otišla iz svega. Treba uraditi mnogo. Samo da ode staro, primitivno i kobajagi savremeno… Znači mnogo treba.

Dobitnica ste mnogobrojnih nagrada. Koliko Vam one znače i da li biste neku posebno izdvojili?

Izdvojila bih nagradu grada Beograda. Drago mi je da sam od mog grada dobila to priznanje za doprinos pozorišnoj umetnosti.

Smatrate li da je potrebno da glumac bude „više od glumca” i da bude angažovan i na drugim poljima?

Pa da…Jedino je politika minsko polje za glumce, a ostala polja su ok.

Za kraj, na čemu sada radite i gde Vas publika može videti?

Sada snimam i radim svoj projekat o prvoj ženi arhitekti, Jelisaveti Načić, Disidentski rečnik”. Skulptura, ljubav, arhitektura… U mojim projektima uvek ima mnogo toga nevidljivo intimnog.

Anita Ercegovčević

Diplomirani glumac-lutkar, koreograf i trener savremenog plesa. Diše i živi u umetnosti i za umetnost, u knjigama, radu sa decom i svakoj vrsti kreativnog stvaralaštva. Sanja o putovanjima, dalekim svetovima, egzotičnim destinacijama. Vodolija koja ne želi da odraste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *