D. P. Eden – „Talenat je imati mogućnost da držimo pažnju onim što radimo”

D.P. Eden je mladi umetnik iz Brčkog koji je vrlo rano pokazao sklonost ka umetnosti. Svoju prvu knjigu napisao je sa trinaest godina. U svetu umetnosti prvi uspeh je doziveo na OFF festivalu o ljudskim pravima u Bihaću,gde je sa svojim prvim filmom „Tamna strana detinjstva“ osvojio drugo mesto.

Ljubav prema književnosti je ipak prevagnula. Upotpunosti joj se posvetio menjajući žanrove, od dečijih priča, ljubavnih, do trilogija i horor priča kojima se danas bavi.

Iza sebe ima roman „Mjesec je svjedok”, a trenutno radi na trilogiji, žanra triler sa primesama horora i fantastike.

Šta je najteže za mladog pisca u Bosni i Hercegovini ?

Prije svega veliki pozdrav Vama i Vašim čitaocima. Hvala Vam na interesovanju za moj rad. Ovaj vid podrške mi zaista mnogo znači.

Najteže za mladog pisca jeste početi, tj. pokazati i dokazati da ono što radite ima vrijednost kao i tu neku ljepotu prilikom čitanja. Mladim piscima je teško proći početni period jer pored čitalačke publike koja ima dosta predrasuda i izdavači se ne žele hvatati u koštac s mladim autorima. Naravno ima izuzetaka, ali oni su rijetki. No, svakako nikada ne treba odustati od svojih snova, pa ako neko želi da se bavi pisanjem treba ustrajati u tome. Pišite, ako imate talenta, neko će to sigurno prepoznati.

Koliko se poklanja pažnja kulturi u našem društvu ?

Uvijek može bolje i uvijek može više. Nekada sam mislio da se na Balkanu uopšte ne pridaje pažnja kulturi, naročito knjigama, a onda sam otkrio brojne grupe ljubitelja ove umetnosti. Nije sve tako crno, ali svakako trebamo se okrenuti domaćim autorima, od pisaca, pjesnika, pa i do reditelja, slikara itd. Imamo mi itekako šta pokazati, samo trebamo priliku da to i učinimo.

Da li su reči zaista najmoćnije oružije ?

Riječi, naročito dobro naoštrene itekako mogu biti jako oružije. Zato treba imati na umu kako ih koristimo, jer jednom izgovorene, napisane teško da se mogu vratiti. A svi znamo koliku štetu može načiniti izgovoreno.

Šta je za Vas talenat ? Kada ste shvatili da imate talenat za pisanje ?

Talenat je imati mogućnost da držimo pažnju onim što radimo. Kada je reč o pisanju, mi stvaramo (polazim sada od svih svojih koleginica i kolega po peru) i moramo znati uvući čitatelja u ono što napišemo, opišemo. Oduvijek sam volio pisati, iako to u početku nije bilo u smjeru umjetnosti. Kasnije sam nekako posvetio pažnju više pisanju nego ostalim zeljama djeteta u meni. Nekada sam rekao da sam napisao prvi roman kao dječak od trinaest godina, naravno nikada nisam skupio hrabrosti da ga pokažem nekome, tek kasnije u srednjoj školi sam ga doradio i pokazao profesorici maternjeg jezika i tada mi je rekla da nikada ne odustajem od pisanja.

Gde pronalazite inspiraciju ?

Inspiracija je svuda oko mene, pronalazim je u nekim svakodnevnim dešavanjima, ljudima koji me okružuju. Zatim često ponešto sanjam pa mi ostane u glavi i nastane ideja za neku knjigu. Imam ih dosta, samo slabo vremena trenutno imam da se posvetim pisanju. Završio sam drugu knjigu i u pitanju je trilogija, ali o njoj ćemo drugom prilikom, onda kada i rukopis postane knjiga.

Šta mislite šta je najvažnije za dobru priču ?

Da se razumijemo, danas je teško napisati nešto novo, ali se svakako trudim. Inovativna ideja, dobri opisi, dobri likovi, nepredvidivost. Volim da mislim da sam inovativan i nepredvidiv, a čitatelji će to sami da prosude čitajući nadam se novu knjigu.

Mjesec je svjedok“ je roman o ljubavi. Kome je namenjen ovaj roman ?

Roman je pronašao svoju publiku i nema neka dobna ograničenja. U pitanju je topla, ljubavna priča koja služi za opuštanje. Knjiga Vas sigurno neće umoriti, niti tražiti od Vas neku naročitu koncentraciju. Moram istaknuti da je „Mjesec je svjedok” moj prvi roman nastao davne 2009.godine , a objavljen tek 2016. Uvijek ističem da je današnji JA, ponosan na tog tinejdžera od dvadeset godina koji je napisao tu priču. Sada idemo dalje u neke nove vode.

Selena i Adrijan su dvoje mladih koji samo žele da uživaju u svojim životima. Ko su Selena i Adrijan ?

Igrom sudbine su im životi isprepletani. Oni su likovi koje ćete voljeti. Kao što sam rekao priča je lagana, tako da i njihove dogodovštine će Vas sigurno i razveseliti i rasplakati i nasmijati. Jednostavno, oni su onakvi ljudi kakvih bi trebalo biti više na ovom svijetu.

Pišete divne priče „Bozićna čarolija”, „Zavjet koji pamtim” i mnoge druge. Koristite li autobiografske elemente u pisanju svojih priča ?

Ponešto da, ali je to u biti uvijek malo. Ne opisujem događaje iz svog života u pričama, čak ni u statusima, iako mnogo mojih pratilaca misli da se sve ono meni dešava. Svakako uživam u druženju s njima na mojoj stranici i toj interakciji kroz mnoge komentare koje dobijam. Ovim putem im hvala na podršci koju mi pružaju.

Da li planirate povratak u filmsku umetnost ? Kako ste došli na ideju da snimite film „Tamna strana djetinjstva”?

Ne, nažalost. Film je nekada bio moja prva ljubav, kao i gluma. Maštao sam da se okušam u tome, ali to se nije desilo. Ja sam sada nekako i prerastao pokušaje. Tako da ne vjerujem da ću se vraćati filmskoj umjetnosti. Radnja mog filma je nastala na osnovu članka koji sam pročitao u tadašnjim dnevnim novinama. OFF u Bihaću je imao konkurs, ja imao ideju i ekipu za poželjeti. Poklopile su se kockice i nastao je taj film koji je na kraju i osvojio drugo mjesto. Ovim putem pozdravljam ekipu filma „Tamna strana djetinjstva”.

Za kraj bih Vas pitala šta mislite da li se umetnošću može promeniti svet ?

Svijet je postao ružno mjesto, kada pogledate sve šta se trenutno dešava, ne možete da se ne zapitate u kojem trenutku je krenulo tim lošim putem. Ne želim da budem negativan, ali svijetu treba dosta da bi se vratio na ono što je nekada bio.

Marijana Bašić

Završila Ekonomski fakultet. Obožava  književnost , muziku, reku. U slobodno  vreme voli  da ispija  kafe sa prijateljima . Voli da se šali  na svoj racun.Veruje u ljubav. Inače, bavi se statistikom tj. prati gledanost filmova po bioskopima tako da je uspela da spoji lepo i korisno. Razvedena, i mama jedne prelepe devojčice. Smeje se glasno i vodi ćerku sa sobom. Obožava da piše teme iz svakodnevnog života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *