Ajeet Darshan Kaur – „Naša duša je posađeno seme koje ima tendenciju da raste i da se razvija”

Da u životu nikada ne možemo sa sigurnošću znati kakvi će se sve putevi pred nama otvoriti, kuda će nas život odvesti i u kom momentu ćemo shvatiti da je vreme za promene, uverili smo se više puta, a naša današnja sagovornica je pravi primer za to.

Rođena je 20. septembra 1979. godine u Zrenjaninu. Već na prvom času Kundalini joge spoznala je da je to ono za čime je tragala i čemu želi da se posveti. Dve godine kasnije završila je i obuku za instruktora i dobila duhovno ime Ajeet Darshan Kaur.

Pored toga ona je i Reiki energoterapeut, praktičar Sunyoge, ljubitej sporta, posebno paraglajdinga u čijim čarima često uživa, a od nedavno i glavni i odgovorni urednik „Mom Secret” magazina.

Žena koja hrabro prati glas srca i sledi svoje snove. Ljubitelj prirode, fotografije, muzike, filma, pisanja i svakog oblika kreativnosti u kojoj čovek može izraziti sebe. Žena koja voli i grli život davajući mu najbolje od sebe.

Uporna i mudra, sa jasnom vizijom šta želi , drži palicu  kojom diriguje timom ljudi vodeći ih i usmeravajući ka cilju i nekim novim projektima o kojima će se tek pričati.

Njeno ime je Sandra Baltić Kučanda, a svoja iskustva, stavove i tajne samospoznaje podelila je sa nama.

Za početak, recite nam šta je Kundalini joga i po čemu se razlikuje od ostalih stilova joge?

Krenula bih od samog pojma. Joga je drevna tehnika samorazvoja nastala u Indiji pre nekoliko hiljada godina i doslovno znači jedinstvo tela, uma i duha. U realnosti postoji samo jedna Univerzalna duša, imenovana kao Bog (Tvorac, Stvoritelj), a svako biće na ovoj planeti je njen odraz, odnosno deo te Univerzalne duše. Joga je u suštini samo ,,alat” kojim praktično dostižemo jedinstvo invididualne i kosmičke svesti.

Kundalini joga potiče iz loze ,,kraljevske”(Raj) joge i predstavlja sveobuhvatni sistem jogijske prakse koji se ne fokusira samo na fizičke pokrete, disanje i meditaciju već se bavi i humanologijom, holističkim načinom života, tehnologijom svetog zvuka (mantri), manifestacijom i suptilnom svešću. Kroz praksu Kundalini joge postepeno budimo našu svest, suočavamo se sa uverenjima, obrascima, potisnutim emocijama i strahovima koje smo stekli iz ranijih iskustava. Sistematski obučavamo naš um, usavršavamo naše telo kako bi održali viši nivo vibracije koja nas usklađuje sa Univerzalnom (kosmičkom) svešću.

Svi stilovi joge vode ka istom cilju, a jedina razlika je u tome što neki od njih naš put samorozvaja čine bržim, a neki sporijim. Kundalini joga u sebi sadrži više stilova te je i sam efekat njenog delovanja mnogo jači. Ono što je čini posebnom je njena raznovrsnost. Raspolaže velikim brojem kriya (setovi vežbi), meditacija, pranayama (tehnika disanja) i mantri koje se mogu prilagoditi savremenom čoveku i svim njegovim potrebama.

Šta je cilj Kundalini joge i ko sve može da se bavi ovom tehnikom?

Kao što sam pomenula i u prethodnom odgovoru cilj Kundalini joge je buđenje individualne svesti i njeno usklađivanje sa Univerzalnom svešću. Kroz vlastito iskustvo budimo dušu i otkrivamo svrhu našeg postojanja.

Kundalini joga je veoma moćna tehnika, dizajnirana za moderno doba kao i izazove koje ono sa sobom nosi. Namenjena je pre svega savremenom čoveku, ljudima koji imaju porodicu i posao, u suštini svima onima koji žele da uspostave ravnotežu između spoljnjeg i unutrašnjeg sveta. Mogu je praktikovati svi, bez obzira na pol, starosnu dob ili predhodno iskustvo u jogi. 

Kada se desio Vaš prvi susret sa Kundalini jogom i šta je to što je bilo presudno da nastavite sa izučavanjem ove tehnike?

Jogu sam počela da praktikujem pre šest godina i od tada je ona sastavni deo mog života. Najpre sam se susrela sa Hatha jogom jer mi drugi stilovi ove drevne veštine, u gradu u kojem živim, nisu bili dostupni. Moj prvi dodir, ili kako to radije volim da kažem ,,ljubav na prvi pokret”, sa Kundalini jogom dogodio se pre četiri godine.  Pošto se sve dešava baš onda kada treba i kada je najbolje po nas, tako se i tog dana pojavio učitelj koji mi je otvorio jedna nova vrata. Upoznao me sa tehnologijom koja mi je kroz sopstveno iskustvo pružila osećaj neopisive radosti, sreće i lakoće postojanja.

Sama spoznaja da za sreću zaista ne treba mnogo i da je ona naše pravo koje nam je dato po rođenju, bila je dovoljna da se upustim u njeno izučavanje. Iako živimo u vremenu gde su nam informacije u velikoj meri dostupne, to nije bio moj put. Kundalini jogu sam počela dublje da izučavam tek onog trenutka kada sam otišla na obuku za instruktora (učitelja).

Godinama ste se bavili brojkama, finansijama, a onda ste u jednom momentu odlučili da presečete i da se posvetite nekim drugim stvarima. Koliko je Kundalini joga zaslužna za to i na koji način Vam je promenila život?

Da, godinama sam radila sa ljudima, ali i sa brojevima. Završila sam školu koja nimalo nije bila bliska onom što sam želela, ali životne okolnosti su bile takve da sam to tada morala da prihvatim. Radila sam dvadeset godina posao koji ne volim i koji nije u skladu sa prirodom mog bića. Tražila opravdanja, potiskivala u sebe mnogo toga, ubeđivala se da mi je dobro tu gde jesam zarad materijalne sigurnosti. Sve to pratile su i traume koje su kroz život ostavljale svoje tragove,  pravile ožiljke koje su se kao informacija beležile u telu do trenutka dok ono nije počelo po tim šavovima da puca.

Čovek često ne reaguje na signale koje mu telo šalje, bar ne do momenta dok to ne pređe u neku ozbiljniju fazu. Nekada to bude samo blago upozerenje, nekad ode i dalje, ali u oba slučaja je znak da je vreme za trasformaciju ili ti promenu. Ako je neko ili nešto zaslužno za tu transformaciju u mom životu, onda je to svakako Kundalini joga. Reč promena je jedna od onih koji baš ne volim često da koristim, sem kada su u pitanju navike. Mi se u sištini ne manjamo, već se vraćamo našoj pravoj istinskoj prirodi, onom što uistinu jesmo. Kada poskidamo sve te slojeve koje smo kao ogrtače nabacali na sebe, oslobodimo se mentalnih obrazaca i uverenja kojih se čvrsto držimo, odreknemo se uloga u koje se uživimo, tada stižemo do samog jezgra i otkrivamo lepotu i čistotu našeg bića. Upravo ta spoznaja bila je ključna da donesem odluke koje sam odlagala iz čistog straha.

Kada se transformacija dogodi unutar vas, logično je, ali i prirodno, da će ona nastati i u vašem okruženju. Tada više ugađate sebi, a manje drugima. Prva veća odluka koja je promenila tok mog dotadašnjeg života,  bio je izlazak iz zone komfora. Tako lako i jednostavno napustila sam tu začaranu kutiju koja me je godinama ograničavala. Krenula sam putem slobode, neizvesnosti, putem srca. Da se ne lažemo i taj put ima svojih iskušenja i izazova, ali i svoju lepotu. Sve je mnogo lakše prevazići kada znate kako i prkosite osmehom.

Obuku za instruktora završili ste u Hrvatskoj kod učitelja Nirmal Singha. Šta je to što jedan dobar instruktor mora da zna i što ga čini drugačijim od ostalih?

Da, obuku sam završila u Hrvatskoj jer u to vreme nije bila dostupna na našim prostorima, a nekako mi je i prostorno bilo najbliže u odnosu na sve druge. Takođe važnu ulogu u toj odluci imale su i preporuke koju sam dobila u vezi samog učitelja ove drevne tehnologije, Nirmal Singha, koji je tamo vršio obuku.

Kada završite Level 1 tj. početni nivo obuke dobijate zvanje instruktora, a kroz dalje usavršavanje i sticanje znanja postajete učitelj. Ono što je bitno naglasiti je da, bilo da ste instruktor ili učitelj, vi predstavlje učenje, a ne samoga sebe. Kao takvi vi ne ulazite ni u kakvu ulogu, nemate individulnost i ne uzdižete se u odnosu na druge. Vi ste tu da prenosite znanje i mudrost koja vam je data, koju ste između ostalog stekli prolazeći i kroz sosptveno iskustvo. Živite posvećeno i svesno, služite svojim učenicima i kroz praksu same tehnologije pomažete im da se povežu sa svojom dušom i učenjem, međusobno gradeći odnos koji je ispunjen razumevanjem, poštovanjem i poverenjem. Tu ste da učenika ohrabrite i pomognete mu da se na tom razvojnom putu suoči sa svim svojim podsvesnim uverenjima, obrascima, strahovima i duhovno ga uzdignite.

Učitelj nije odgovoran ukoliko vi u nekom trenutku na tom putu iz nekog razloga odustanete, jer to je isključivo vaša odluka, ne njegova. On je tu da vam otvori vrata, da vas bodri, možda u nekim momentima i izazove, ali sve sa ciljem da probijete svoje granice, date sve od sebe i ne odustanete već kod prve prepreke.

Ajeet Darshan Kaur je Vaše duhovno ime. Šta ono znači i na osnovu čega se dodeljuje?

Svako od nas ima svoju sudbinu koja ujedno predstavlja i naše najviše svesno delovanje u životu. Duhovno ime je samo mali korak koji nam pomaže da zadržimo osećaj te misije ili svrhe koja nam je data. Podseća nas ko smo i kako da živimo kako bismo je ispunili, ali da bi ga živeli u najvišoj svesti, moramo biti spremni da napustimo stare obrasce i navike. Tako reći, onog trenutka kada zatražimo svoje duhovno ime, mi se ponovo rađamo, ali sada sa novim razumevanjem onoga što nas definiše.

Duhovno ime u Kundalini jogi zasnovano je na Siri Guru Granth Sahibu (drevnim svetim spisima mudraca i svetaca) i tantričkoj numerologiji, odnosno nizu brojeva izvedenih iz našeg datuma rođenja. Sve žene dodatno uz ime dobijaju Kaur (princeza) a muškarci Singh (lav), dajući tako imenu plemenitost i hrabrost.

Ajeet u prevodu znači pobednik ili onaj koji prevazilazi sve prepreke, a Darshan označava viziju Božanske prisutnosti. Sve zajedno, Ajeet Darshan Kaur, znači ona koja snagom svoje duše, neustrašivošću i sjajem koji potiču iz božanskog prisustva, donosi inspiraciju, udobnost i radost svima. Čuvajući viziju Božanskog u srcu, šireći bezuslovnu ljubav i istinu, svojim darom treba da doprinese duhovnu pobedu na Zemlji.

Pored Kundalini joge Vi ste i praktičar Sunyoge kao i energoterapeut Reikija. Šta je zajedničko ovim tehnikama, a po čemu se razlikuju? Da li izučavate još neke tehnike?

Svaka veština, bilo ona duhovna, mentalna ili telesna, ima jasno definisanu tehniku same primene, odnosno način praktivonja, i to je ono po čemu se one razlikuju. Ono što je zajedničko svim ovim tehnikama je rad sa energijom i uzdizanje svesti.

Kada krenemo putem duhovnosti, koračamo nepoznatim stazama. One umeju često biti trnovite, bolne i neprijatne jer otkrivaju mnogo toga o nama samima. Sve ono o čemu smo učeni tokom odrastanja, gotovo da gubi svaki smisao, jer istina nije onakva kakvu je gledamo očima, već srcem. Tek kada pronađemo ključ i otvorimo svoje srce, otvara nam se jedna sasvim nova dimenzija života i postojanja. Svaka od ovih tehnika koje praktikujem, primenjujem i sa zadovoljstvom prenosim drugim ljudima, odigrala je posebnu ulogu na mom putu samorazvoja. Kroz samu praksu dovele su me do odgovora koji su mi na mentalnom nivou ranije bili nepojmljivi, a kamoli prihvatljivi. Međutim, na energetskom i duhovnom nivou priča je sasvim drugačija.

Da bih bilo jasnije ovo o čemu pričam, poćiću od svog primera. Zdravstveni problemi koji su počeli da se pojavljuju i da se nadovezuju jedan na drugi pre nekih osam godina, a za koje nauka i medicina nisu tada mogle da mi pruže odgovore, navele su me da postavim sebi neka ključna pitanja. Upravo ta pitanja stavila su me u ulogu tragaoca. Negde duboko u sebi sam osećala da objašnjenje mora da postoji, pa ako već ne mogu da ga dobijem od struke, potražiću ga sama. Duša je zavapila, tražila je i bilo joj je dato. Što je moja vera i snaga volje bila jača, to su odgovori bili uočljiviji i jasniji. Daleko ot toga da su mi se uvek ti odgovori dopadali, ali sa svakim mojim narednim korakom spoznaja o tome ko sam zaista i šta se krije u unutar mog bića, slika je postajala šira i bistrija.

Prošlost ne možemo promeniti, ali se na duhovnom nivou uvek možemo vratiti u određenu vremenesku realnost, otkriti uzrok i isceliti traumu koja je blokirala naš enertski tok. Kao što sam i na početku rekla, svaka od ovih tehnika mi je na određen način pomogla i pomaže da postanem svesnija, dođem do uzroka problema koji su stvorili blokade i onemugućuju me da se ostvarim u potpunosti, ali nisu jedine. Kada je vaša pažnja usmerena na srce, vremenom se oslanjate na taj glas koji iz njega dopire i umete da prepoznate šta je za vaše najveće dobro. Osluškujući ga pažljivo, praktično sam prošla i kroz šamanske meditacije, porodične konstelacije, vremensko iscelivanje linija, razne psihološke radionice koje su mi pomogle ne samo u razrešavanju problema, već su me i naučile kako da prihvatim i zavolim sebe u celosti.

Vaša velika strast je paraglajding. Kako se joga i meditacija uklapaju sa ovim ekstermnim sportom?

Ne mogu reći da je ta strast vezana za sam sport koliko za sam osećaj i iskustvo koje vam pruža. Jedrenje oblacima, bar za mene, ima neku posebnu draž. Taj osećaj slobode, visine, perspektive koju imate dok letite, čini vas bezgraničnim, što je potpuno isto kao i da meditirate. Dok ste u meditaciji, vi ste samo nemi posmatrač onoga što se događa. Izdižete se umno iznad vremena i prostora, plovite u  beskonačnosti u kojoj za vas ne postoje nikakva ograničenja.

Novinarstvo je još jedna oblast gde se odlično snalazite. Šta Vam je, kao glavnom i odgovornom uredniku „Mom Secret” magazina, cilj i kakvu poruku želite da pošaljete čitaocima?

U životu ništa nije slučajno, pa tako ni moj susret sa novinarstvom. Kada je proglašena pandemija i uvedeno vandredno stanje i karantin, bila sam na prinudnom odmoru. Tada sam zasukala rukave i poprilično radila na sebi. Jedan od izazova u koji sam se u to vreme upustila doneo mi je blagoslov – mudrost pera. Oduvek sam volela da pišem, ali onako više za svoju dušu. Nakon tihovanja, koje mi je donelo mnogo novih spoznaja, a između ostalog i otkrilo čak da mi je novinarstvo donekle genetski predoređeno, priključila sam se timu magazina ,,Mom Secret.

Sam koncept i ideja ovog projekta su mi se dopale od samog početka. Ujedno je to bila prilika da naučim nešto novo, ali i da radim nešto kreativno. Počela sam kao autor koji se kroz svaki svoj tekst, bilo da se radi o kulturi, zabavi, sportu ili nekim opštim temama iz života, trudio da prenese i neku poruku. Ubrzo sam bila postavljena na mesto urednika rubrike Kolumna, a nakon par meseci zauzela sam i mesto glavnog i odgovornog urednika.

Mom Secret je zamišljen kao kutak koji će utopliti vaše srce i ušuškati vašu dušu kvalitenim i zanimljivim tekstovima. Mesto, na kom ćete se osećati prijatno i imati mogućnost da nešto naučite, ali i da se opustite ispijajući šoljicu svoje omiljene kafe ili čaja. Mesto kojem ćete se uvek rado vraćati, jer je autentično i odiše pozitivnom energijom. Svakodnevno smo okruženi informacijama i situacijama koje unese nemir, paniku, bude strah, ali ako već imamo mogućnost da biramo čime ćemo ispuniti svoj život neka to bude ono što nam mami osmeh na lice.

Ovaj magazin je samo deo jednog velikog projekta, o kojem će se tek pričati i pisati, ali za sada to nećemo otkrivati. Ceo tim marljivo radi na tome, a kao neko ko trenutno stoji na njegovom čelu dajem sve od sebe, nekada i više od toga, da se to i ostvari.

Za kraj, koja je to formula za postizanje duhovne ravnoteže i uspostavljanje harmonije, a koju bi svako od nas mogao da primenjuje u svakodnevnom životu?

Puteva i načina ima beskonačno mnogo, a svi odgovori leže u vama, odnosno u vašem srcu. Kada otključate te odaje i počne da tražite, budite istrajni na tom putu. Učitelji su tu da vam u nekom trenutku budu podrška u slučaju da posustanete, ali glavni posao odrađujete vi. Naša duša je posađeno seme koje ima tendenciju da raste i da se razvija. Koliko ćemo tom semenu posvetiti pažnje i kako ćemo ga negovati, zavisi isključivo od nas samih.

Jedinstvena formula za to ne postoji. Svako od nas je jedinka za sebe i kao takva mora proći sopstveno iskustvo na tom putu. Ono što je meni pomoglo da uspostavim harmoniju i ravnotežu u životu, ne znači da će pomoći i vama. Možete pročitati i na hiljade knjiga, verovati drugima na reč, ali dok sve to sami praktično ne primenite i ne iskusite nećete moći da razumete. 

Nisam od onih koji idu za ljudima ubeđujući ih da su ove ili neke druge tehnike prava stvar za njih, da će one rešiti sve njihove probleme. Ono što mogu ljudima da pružim kroz tehnike koje poznajem je prilika da to prepoznaju i osete. Da iskuse sebe, baš onakve kakve jesu, a imaju strah da to iskažu. Da ih odvedem na putovanje nakon kojeg će želeti da zarone još dublje, odu još dalje, istražuju još više, a sve u cilju da otkriju svoj potencijal i probude svoje pravo JA.

Anita Ercegovčević

Diplomirani glumac-lutkar, koreograf i trener savremenog plesa. Diše i živi u umetnosti i za umetnost, u knjigama, radu sa decom i svakoj vrsti kreativnog stvaralaštva. Sanja o putovanjima, dalekim svetovima, egzotičnim destinacijama. Vodolija koja ne želi da odraste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *