Jelena Šokac savetuje – Kako do željenog vitkog tela?

Danas vam predstavljamo Jelenu Šokac, sertifikovanog nutricionistu i personalnog trenera. Njene savete, ukusne recepte i još mnogo toga, možete pronaći na njenom instagram profilu (jelenashokac@fit_food_by.jelena). Njena misija je da pomogne svima onima koji žele da porade na svom zdravlju i izgledu, kao i onima koji žele da budu zadovoljni sobom i vole sebe i svoje telo.

Kako ste došli na ideju za ovu delatnost (plan ishrane i program treninga za specifične populacije)?

Sasvim slučajno. Od srednje škole sam „čeprkala” po terminima: zdrava ishrana, fit, itd. Kasnije, kroz odrastanje i studije, trudila sam se da pravilnom i zdravom ishranom poboljšam zdravlje i kvalitet života sebi i svojim najbližima. Da bih mogla drugima da prenesem svoje iskustvo i dam adekvatan savet, odlučila sam da sve tipove ishrana (npr. vegetarijanski) prvo isprobam na sebi. Nakon nekoliko godina ispitivanja na ličnom primeru, završenih različitih edukacija o ishrani i treninzima, prikupila sam potvrde o tome šta je dobro i korisno, a šta samo reklama, ili daje samo kratkotrajne rezultate itd. Posle godinu i po dana primene vegetarijanske ishrane, odlučila sam da postanem majka, što me je dodatno podstaklo da se dalje usavršavam u ovoj oblasti.

Posle porođaja sam želela da radim na sebi, svom zdravlju i svom izgledu, kao i da putem mleka, svom detetu obezbedim najkvalitetnije obroke u svakom smislu. Angažovala sam nekoliko instagram trenera i na osnovu onoga što sam od njih dobila, shvatila da u tom trenutku imam više znanja i sopstvenog iskustva nego oni. To lično iskustvo me je opredelilo za individualni pristup u radu sa ženama, i da ovom poslu dam novo značenje i smisao. Moje usavršavanje nikad nije prestalo, i dalje povremeno pohađam edukacije (prednost dajem NASM=The National Academy of Sports Medicine), kao i kroz iskustvo u svakodnevnom radu sa ženama.

Foto: Privatna arhiva

Koje i kakve sve planove ishrane i programe treninga trenutno imate?

Moji programi su dostupni ženama širom sveta. Tu su: klasični program, program za porodilje i dojilje, program za vegetarijance i programi koje sprovodim sa ženama koje imaju neki zdravstveni problem (npr. insulinska rezistencija, policistični jajnici, hormonski poremećaji itd.). Svaki od mojih programa obuhvata istovremeno plan ishrane i plan treninga, jer zdrav način života podrazumeva i obaveznu fizičku aktivnost, koja je nije za svakog ista, ali je veoma važna.

Šta podrazumeva planiranje ishrane?

Planiranje ishrane podrazumeva planiranje važnog segmenta svakodnevnog života jedne osobe. Često se kaže „ono si što jedeš” i ja se slažem sa tim. Planiranje ishrane je važno da bi se istovremeno postiglo više ciljeva: poboljšanje zdravlja, kvalitetniji život, viši nivo energije pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, uživanje u ukusnoj hrani koji volimo da jedemo, kraće vreme pripreme hrane, kao i daj jelovnik bude finansijski dostupan klijentu.

Kakve treninge imate i kome su namenjeni?

Treninzi su, kao i planiranje ishrane, prilagođeni životnom dobu žena, trudnoći/posleporođajnom dobu, kondiciji, utreniranosti, stanju zdravlja, itd. U skladu sa tim, određujemo individualno kome kakav trening treba.

Koje je obrazovanje potrebno za planiranje ishrane i treninga?

Da biste nekome adekvatno napravili plan ishrane i plan treninga, vodeći računa o svim individualnim aspektima života jedne osobe, i da taj plan koji koncipirate daje rezultate na obostrano zadovoljstvo (i onoga koji radi taj posao i onoga koji živi po datim smernicama), potrebno je svo moguće znanje koje možete pronaći i dobiti: o namirnicama i njihovom kombinovanju, sastavu i uticaju na organizam, o vežbama, građi tela, pravilnom izvođenju i doziranju vežbi, ali i o psihološkom pristupu klijentu, načinu motivacije klijenta i pružanje podrške i razumevanja. Najvažnije je zaista ČUTI klijenta i razumeti njegove zahteve, jer koliko god bili možda za nas mali, klijentu su oni veliki i važni. Ovaj psihološki aspekt se ne naglašava u edukacijama. Njegovu pravu važnost sam shvatila kroz višegodišnje iskustvo, što se ne može naučiti iz knjiga, predavanja, „na brzinu”i „prečicom”.  Smatram da, i kad imate neophodno znanje (koje se podrazumeva da morate imati za ovaj posao), bez ove ljudske strane posla (mentorstva iz želje da ljudima istinski pomognete), uspeh nemože biti potpun, ni za Vas ni za klijenta.

Kako se od Vas može dobiti individualni plan ishrane i program treninga?

Na Instagramu (danas možda najvećoj i najsveobuhvatnijoj platformi) sam predstavila najveći deo ovoga što radim. Možete me kontaktirati preko Instagrama (jelenashokac@fit_food_by.jelena), ali molim da budete strpljivi u čekanju odgovora, jer je mnogo onih koji žele pomoć i koji prepoznaju moja ulaganja u kvalitet rada i onoga što mogu da pružim. Pored instagrama možete da mi se javite i na email: fitfoodbyjelena@gmail.com (gde takođe molim za strpljenje). Sigurno ću svakome i sa velikim zadovoljstvom odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Za šta se žene danas najviše interesuju?

Za prave smernice, za savete koje može primeniti svaka prosečna osoba, a koji će dati željene rezultate u svakom smislu i dovesti do osećaja zadovoljstva i ispunjenijeg života dotične osobe.

Koji su Vaši planovi za dalji rad i razvoj?

Kao što sam već navela, konstantno i svakodnevno radim na uvećanju svog znanja, na pospešivanju kvaliteta komunikacije sa klijentima, bogaćenju svog iskustva, svemu što doprinosi još efikasnijim rezultatima i većem kvalitetu rada. Planovi su mi da uvek idem ka većem i boljem nego što je trenutno, pa tako i u ovom trenutku.

Poštovana Jelena, najlepše hvala na razgovoru. Bilo mi je zadovoljstvo da našim čitateljkama približim Vaše metode rada.

Želim Vam ostvarenje svih želja i planova, i još više uspeha u radu, i Vama lično i Vašim klijentima.

Dr Jasmina Lukić, doktor medicine

Uz kliničko iskustvo (vaskularni hirurg) i višedecenijski rad u farmaceutskoj industriji i kliničkim ispitivanjima, volim prirodu, sport, muziku i lepu pisanu reč. Prave vrednosti su uvek u modi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *